Like etter at Åslaug Haga fredag varslet at hun verken tar gjenvalg som partileder eller til Stortinget, fikk hun se resultatene fra meningsmåling for april som Nationen, Klassekampen og Dagen Magazinet trykker lørdag.

— Dette er absolutt ikke et resultat vi ønsker oss, var Hagas kommentar til tilbakegangen på 0,9 prosentpoeng bare i løpet av den siste måneden.

Før valget

4,2 prosent er den laveste oppslutningen om Senterpartiet siden januar i 2005, altså før valget og den påfølgende regjeringsdeltakelsen.

I talen til landsstyret fredag gjorde Haga et poeng av det er lenge siden partiet var i nærheten av sperregrensen.

— Før vi gikk i regjering, kommenterte jeg meningsmålinger under sperregrensen til stadighet. Etter regjeringsdannelsen har det ikke vært en eneste, sa hun.

Mobiliseringsparti

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo sier til Nationen at Sp ofte klarer å mobilisere ved valg.

— Men det er ikke helt enkelt for dem å ligge såpass svakt an. Det kan kanskje begynne å røyne på innad i partiet, noe som kan skape uro, sier Aardal.

Han minner om at resultatet fortsatt er innenfor feilmarginen, men legger til at såpass dårlige tall kan ha en psykologisk effekt.

Rødgrønt mindretall

Dersom målingen hadde vært valg, ville de tre rødgrønne regjeringspartiene samlet fått en oppslutning på 39,5 prosent. Det ville gitt 71 mandater i Stortinget, med andre ord et godt stykke unna de 85 mandatene som gir rent flertall.

Ap går fram 0,3 prosentpoeng til 28,5 prosent og SV faller med 1 prosentpoeng til en oppslutning på 6,8 prosent.

KrF-jubel

Mest grunn til å juble for denne målingen har Kristelig Folkeparti.

Med en oppslutning på 7,7 prosent og en fremgang på 1,1 prosentpoeng fra forrige måned, oppnår KrF sitt beste resultat i Sentio-målingene siden september 2005.

KrF-leder Dagfinn Høybråten kaller målingen en vitamininnsprøytning.

Han peker på at KrF er større enn både SV, Sp og Venstre, som går fram 1 prosentpoeng til 6,4 prosent.

Høyre gjør et hopp på 1,3 prosentpoeng fra mars til april, og får 16,9 prosents oppslutning. Frp ligger på 26,8 prosent, ned 0,8 prosentpoeng.

Scanpix