Sperregrensen er farlig nær for Åslaug Haga & Co.

Senterpartiet får en oppslutning på 4,3 prosent på siste meningsmåling. En oppslutning på under 4 prosent i et stortingsvalg vil medføre at partiet havner under sperregrensen og dermed skjøvet helt ut fra Stortinget. Venstre er større enn sine «gamle» sentrumskamerater. Det viser partibarometeret for november som Opinion har laget for Bergens Tidende.

Aps dårligste siden valget

Samtidig får Arbeiderpartiet sin dårligste meningsmåling siden stortingsvalget for vel ett år siden, mens SV får en beskjeden fremgang.

I sum betyr dette at regjeringspartiene sliter kraftig. Samlet oppslutning for de tre partiene er 40,3 prosent. Hadde det vært stortingsvalg i dag, ville det gitt 73 mandater, mot 96 mandater for den borgerlige blokken (V, KrF, H og Frp).

— Jeg kjenner på en frustrasjon. Vi leverer bra i regjeringen, men klarer ikke å hente ut gevinsten hos velgerne. Det største problemet for regjeringen har ikke vært opposisjonen, men interne diskusjoner og debatter. Det har skadet og svekket hele regjeringsprosjektet, sier lederen av Senterpartiet Ungdom, Erlend Fuglum.

Reversert høyrepolitikk

Lederen av AUF, Martin Henriksen, påpeker at også Bondevik-regjeringen slet det første året etter at de tok makten.

— Regjeringen har brukt ett år på å reversere høyrepolitikken. Nå skal egen politikk fremmes. Da blir det tid for tydelighet, både for regjeringspartiene og for opposisjonen. Nå må opposisjonen legge alternativer på bordet. Den debatten skal vi vinne, sier Henriksen.

Lederen av Sosialistisk Ungdom, Kirsti Bergstø, mener at SV holder oppslutningen fordi partiet er tydelige.

— Vi innrømmet at vi ikke vant hele slaget om Mongstad, men at vi fikk påvirket resultatet i riktig retning. Vi får sagt fra om at SV er årsaken til at det ikke sendes norske soldater til det sørlige Afghanistan. Norsk politikk trekkes mot venstre.- Det skaper tillit for SV, mener Bergstø.

Frp er landets største

Fremskrittspartiet bekrefter tendensen fra oktobermålingen, og er nå igjen landets største parti med en oppslutning på 29,6 prosent. Ikke bare er Frp landets største parti - det er på ny dobbelt så stort som erkefienden på borgerlig side - Høyre.

Målt i mandater betyr det at Frp ville fått 52 representanter på Stortinget - mot 25 for Høyre.

Den siste måneden har politikere fra både Venstre og KrF igjen slått fast at det er uaktuelt å inngå et forpliktende regjeringssamarbeid med Frp og Siv Jensen.

Parallelt med dette har Arbeiderpartiet kommet med flere utspill som åpenbart har vært innrettet for å redusere avstanden mellom sentrumspartiene og sosialdemokratene.

Senterpartiets oppslutning er 2,2 prosentpoeng lavere enn de oppnådde i valget i september 2005. Statsministerpartiet Ap har mistet en oppslutning på 4,8 prosentpoeng, mens Sv har mistet 0,6 prosentpoeng.