Valgkampen skal evalueres av et utvalg under ledelse av ordfører Kristin Sørheim i Tingvoll i Møre og Romsdal. Representanter for grasrota i partiet sitter i utvalget som ikke har et eneste medlem fra den sentrale partiledelsen.

Enoksen

-Sentralstyret har stor tillit til partileder Odd Roger Enoksen, men er ikke fornøyd med valgresultatet, sier nestleder Liv Signe Navarsete til NTB.

Torsdag samles landsstyret og den gamle og den nye stortingsgruppa som har en representant mindre enn den gamle.

— Vi vil skape allianser og skape flertall i Stortinget for saker som vi synes er viktige, sier Navarsete.

Senterpartiet tar konsekvensene av at sentrumssamarbeidet er dødt, og håper Kristelig Folkeparti tenker seg om før partiet inngår regjeringssamarbeid med Høyre.

Ber KrF tenke

— Det blir spennende å se hva KrF kommer til å gjøre. Jeg håper partiet tenker seg om før de går inn i noe regjeringssamarbeid med Høyre. Det er tid til å drøfte grundig situasjonen som er oppstått. Det er ingen grunn til å forhaste seg, sier Navarsete.

Hun legger ikke skjul på at Sp mener det beste for landet ville være om KrF kunne komme fram til et annet resultat enn samarbeid med høyresiden.

— Jeg håper KrF tar seg tid til å lese Høyres program. Man kan forhandle seg fram til løsninger, men etter en tid gjør tyngdeloven seg gjeldende, sier hun, med tanke på at Høyre vil bli det klart største partiet i en eventuell H-KrF-regjering.

Men både hun og partileder Odd Roger Enoksen understreker at de ikke vil blande seg inn i KrFs valg.

Vippeposisjon tapt

Valget førte til at KrF nå er i den vippeposisjonen Sp har vært igjennom mange år.

— En slik posisjon er veldig krevende, og det er en helt ny situasjon for KrF. Partiet får et stort ansvar når det gjelder den framtidige distriktspolitikken, bistandspolitikken og fordelingspolitikken, sier Navarsete.

Partileder Odd Roger Enoksen ser ikke for seg at forhandlinger mellom Høyre og KrF blir noen plankekjøring for Bondevik og Svarstad Haugland.

— De standpunktene KrF har stått for i sentrum i forhold til distriktspolitikk og fordelingspolitikk, bør ligge langt framme i pannebrasken. Det er ingen tvil om at det er flere problemer som må ryddes av veien. Høyres skatteletter er umulig å gjennomføre, samtidig som Høyre ønsker å kutte der KrF ønsker å styrke, sier Enoksen.

Navarsete mener at Sp fortsatt har en rolle å spille i norsk politikk.

— Det er viktig å se framover og å bygge allianser for å få mest mulig gjennomslag for den politikken vi tror på. Det er viktig å strekke ut en hånd til KrF og vise til at sentrum og SV har stått sammen om mange saker, samtidig håper jeg at Ap er mer opptatt av å samarbeide enn tidligere, sier nestlederen.