Sp startet prosessen med å analysere valgresultatet og trekke opp retningslinjene for det videre arbeidet onsdag med et sentralstyremøte. Torsdag samles landsstyret, fylkeslederne og den gamle og den nye stortingsgruppa.

Ber KrF tenke

— Det blir spennende å se hva KrF kommer til å gjøre. Jeg håper partiet tenker seg om før de går inn i noe regjeringssamarbeid med Høyre. Det er tid til å drøfte grundig situasjonen som er oppstått. Det er ingen grunn til å forhaste seg, sier nestleder Liv Signe Navarsete til NTB.

Hun legger ikke skjul på at Sp mener det beste for landet ville være om KrF kunne komme fram til et annet resultat enn samarbeid med høyresiden.

— Jeg håper KrF tar seg tid til å lese Høyres program. Man kan forhandle seg frem til løsninger, men etter en tid gjør tyngdeloven seg gjeldende, sier hun med tanke på at Høyre vil bli det klart største partiet i en eventuell H-KrF-regjering.

Men både hun og partileder Odd Roger Enoksen understreker at de ikke vil blande seg inn i KrFs valg.

Vippeposisjon tapt

Valget førte til at KrF nå er i den vippeposisjonen Sp har vært igjennom mange år.

— En slik posisjon er veldig krevende, og det er en helt ny situasjon for KrF. Partiet får et stort ansvar når det gjelder den fremtidige distriktspolitikken, bistandspolitikken og fordelingspolitikken, sier Navarsete.

Partileder Odd Roger Enoksen ser ikke for seg at forhandlinger mellom Høyre og KrF blir noen plankekjøring for Bondevik og Svarstad Haugland.

— De standpunktene KrF har stått for i sentrum i forhold til distriktspolitikk og fordelingspolitikk bør ligge langt framme i pannebrasken. Det er ingen tvil om at det er flere problemer som må ryddes av veien. Høyres skatteletter er umulig å gjennomføre, samtidig som Høyre ønsker å kutte der KrF ønsker å styrke, sier Enoksen.

Ny situasjon

Før sentralstyremøtet startet onsdag, avviste partiledelsen at det lå an til noen intern oppvask etter valget, et valg som ga partiet tilbakegang i prosent, men tap av bare ett mandat.

Etter at det formelle sentrumssamarbeidet er over for denne gang, befinner Sp seg i en ny situasjon. Mer enn tidligere kan det legge vekt på sine egne saker uten å skjele til hva Venstre og KrF måtte mene. Tiden med så mange kompromisser at partiet blir utydelig er over for denne gang.

— Det er viktig å bygge partiet, men vi må også ta ansvar for landet, sier Navarsete til NTB.

Hun mener at Sp fortsatt har en rolle å spille i norsk politikk.

— Det er viktig å se framover og å bygge allianser for å få mest mulig gjennomslag for den politikken vi tror på. Det er viktig å strekke ut en hånd til KrF og vise til at sentrum og SV har stått sammen om mange saker, samtidig håper jeg at Ap er mer opptatt av å samarbeide enn tidligere, sier nestlederen.