— Om SV legger vekk noen «spesialiteter», er det ikke umulig for oss å gå inn i et samarbeid med SV etter Stortingsvalget i 2005, mener nyvalgt leder, Åslaug Haga.

Da hun oppsummerte landsmøtet for media i går, gjorde hun det klart at SV må glemme motstanden mot NATO om de to partiene skal samarbeide. SV'erne må heller ikke «tukle» med eiendomsretten om de partiene skal ha noen samrøre med hverandre.

Selv om Senterpartiet er på marsj mot venstre, hegner partiet like mye om eiendomsretten som før.

Lykkerus

Landsmøtet på Røros har vært så vellykket for det hardt pressete Sp, at delegatene svevde i lykkerus da de tok farvel med hverandre ved middagstider i går.

Begeistringen har fått Haga til å slå fast at partiet bør være med i en flertallsregjering som består av venstresiden og sentrum etter Stortingsvalget.

Men valget må være unnagjort før partiet inngår samarbeidsavtaler med andre partier.

— Vi i Senterpartiet vet hvor vanskelig det er å snekre regjeringsplattformer. Det er først når vi kjenner alle premisser at det er aktuelt.

— Arbeiderpartiet må velge hva som er viktigst EU-saken eller et samarbeid med oss. Velger Arbeiderpartiet å ta opp kampen for EU-medlemskap, blokkerer det naturligvis ethvert samarbeid med oss, sa Haga.

Hun vil for øvrig gjerne også ha Kristelig Folkeparti inn i folden når drømmekoalisjonen mellom sentrum og venstre skal dannes.

Omkamp på sykehusreform

Senterpartiet er også klar for å ta omkamp i Stortinget på sykehusreformen.

Partiet har forstått at det statlige eierskapet er kommet for å bli. Men landsmøtet vedtok i går å gå inn for at staten ikke kan foreta omorganiseringer som nedlegging av sykehus og fødestuer, uten godkjenning fra Stortinget.

Partiets sosialpolitiske talsmann Ola D. Gløtvold fremmer forslaget til uken. Han krever også større folkevalgt kontroll over eldreomsorgen.

Forslaget vil trolig skape hodepine både i KrF og Ap. KrF var opprinnelig imot reformen, men det er KrF-statsråd Dagfinn Høybråten som har fått jobben med å administrere dem. Og i Ap er det mange stortingsrepresentanter som stusser på om det var rett å gi fra seg betydelig politisk innflytelse over sykehussektoren.