— Forsøk fra søvnlaboratorier rundt i verden viser at de som har vært våkne i 24 timer påvirkes som om de har 1,0 i promille. Lite eller ingen søvn påvirker beslutningsevnen og prestasjonsevnen, sier dr. med. og søvnforsker Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen til NTB.

Styret i Kværner, med Harald Arnkværn i spissen, samt styrets forhandlingspartnere har hatt lange dager og netter den siste uka. De har også i perioder tidligere i høst vært søvnløse over lengre tid i kampen for å redde konsernet fra konkurs.

- Ukritisk

Etter en lang våkenatt for eksempel på grunn av forhandlinger får de fleste et behov for å bestemme seg og bli ferdig med saken.

— Det kan være et problem hvis man ikke tillater seg den nødvendige hvile, særlig i slike situasjoner. Man kan til en viss grad kompensere med kaffe, men verken det eller høneblunder kan erstatte en god natts søvn, sier søvnforskeren.

Tester fra arbeidslivet der folk jobber nattskift, viser at trøtthet kan gjøre folk ukritiske.

— Man kan tenke seg at man i en presset situasjon godtar ting som man ikke ville gjort hvis man var uthvilt, sier Bjorvatn.

Ikke anbefalt

Han understreker likevel at det er individuelt hvordan man reagerer på søvnmangel.

— Noen trenger mye søvn, andre mindre. Noen av gutta som er vant til et sånt kjør, sånn som riksmeklingsmann Reidar Webster som holder på i lønnsoppgjørene, klarer seg nok bedre enn andre. Det kan jo være noe av det samme for en del av dem som holder på i Kværner nå, men dette vil jeg ikke anbefale folk flest, sier Bjorvatn.

Han påpeker at søvn er viktigere for yteevnen enn mange tror.

— Man må være klar over begrensningene mangel på søvn setter. Man kan jo av og til lure på hva som skjer når man ser på politiske beslutninger som tas etter at folk har reist jorda rundt og fått jetlag før de avgjør store spørsmål, sier Bjorvatn.

(NTB)