GUNNAR WIEDERSTRØM

Litt nervøs var han åpenbart. Det hørtes på en lett skjelving i stemmen. Og det var helt tyst i landsmøtesalen da han tok ordet. Men da den første applausen slo mot han, løsnet det og med solid trykk hamret Søviknes inn poeng etter poeng.

Tøffe omstillinger

Han skulle fortelle om utstillingsvinduet Os og han hadde som mål å gi landsmøtet et lite løft foran valgkampen. Det oppnådde han.

— Vi har vært gjennom tøffe omstillinger i Os. Bare gjennom nedbemanning har vi kuttet 51 årsverk. Det betyr syv prosent av den totale bemanningen. Det betyr 20 millioner kroner i reduserte kostnader til byråkrati og administrasjon, og det bare i lille Os. Det tilsvarende har Frp kraft i seg til å klare også i resten av Kommune-Norge, sa Søviknes til begeistret applaus.

Og la han til. - Det har Frp klart samtidig som førstelinjetjenesten er skjermet.

Ja-holdning

— Vi må komme i forpliktende flertallsposisjoner i flest mulig kommuner. Vi må forenkle og modernisere kommunene og være med og legge til rette for vekst. Vi må stimulere til et mer omfattende offentlig/privat samarbeid og forene det beste i privat sektor med det beste i offentlig sektor.

— Ja-holdning blir viktig. Hvor lenge skal vi la nei-aktivistene i SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet få styre i arealpolitikken, sa Søviknes og leverte et nytt angrep på fylkesmannens landbruksavdeling og miljøavdeling som bedriver sitt «overformynderi» i kommunene.

— Frp må gjenreise den private eiendomsretten og sørge for at det i dette vidstrakte landet igjen blir mulig å få bygd seg et hus, en garasje eller et naust uten å bli stemplet som kriminell.

Frps utstillingsvindu i Os er blitt møtt med knallhard kritikk, og Søviknes ba landsmøte forberede seg på en tøff valgkamp.

Satser alt på valget

— Venstresiden, Arbeiderpartiet og Kommuneforbundet blir mektige motstandere som helt sikkert vil spre sine løgnhistorier om oss. Ikke tro på alt dere hører. De har ikke gode hensikter.

Applausen etter innlegget var langvarig og sterk, og langt sterkere enn applausen etter nestleder Siv Jensens tale.

Etter talen ville Terje Søviknes ikke snakke om noe annet enn valget til høsten. På spørsmål om han så for seg en mulighet for igjen å inntre i en mer sentral posisjon i Fremskrittspartiet, sa han at det ikke var noe tema nå.

«IKKE TEMA»: Etter talen på landsmøtet ville ikke Terje Søviknes si noe om han så for seg en mulighet for igjen å inntre i en mer sentral posisjon i Fremskrittspartiet.

FOTO: SCANPIX