Landets eneste Frp-ordfører er ikke velkommen når partiet i dag benker seg til landsmøte på Gardermoen. For vel ett år siden lå alt an til at Carl I. Hagen denne helgen skulle trekke seg tilbake som Fremskrittspartiets formann. Terje Søviknes og Siv Jensen skulle overta.

Delt lederskap

De fleste mediene mente lenge det ville bli en kamp mellom Siv Jensen og Terje Søviknes, når Carl I. Hagen trakk seg tilbake. Etter det Bergens Tidende har grunn til å tro var planen en annen. Som gode politiske søsken skulle de to dele lederskapet mellom seg. Siv Jensen skulle bli parlamentarisk leder, mens Terje Søviknes skulle overta partiklubben. Slik ble det ikke. Søviknes er fortsatt en ikke-person i det sentrale Frp-miljøet.

Carl I. Hagen blir i helgen gjenvalgt for to nye år, mens Siv Jensen befester sin posisjon som kronprinsesse. I kulissene står den stadige mektigere generalsekretæren, Geir Mo klar til å tre inn som partileder. Men det blir trolig først om to år.

Frp i praksis

Selv om partiledelsen ikke vil ha med Søviknes å gjøre, er det i Os Frp-politikken blir prøvet i praksis.

Det siste året er kommuneadministrasjonen snudd på hodet. Mellomledere er fjernet og oppsigelse av kommuneansatte er iverksatt. Hvert tiende årsverk skal bort. De fleste går frivillig, men 10-15 ansatte blir sagt opp.

En rekke politiske råd og utvalg har alt forsvunnet. På sykehjemssektoren er 40 sykehjemsplasser privatisert. I strandsonen blir det bygget som aldri tidligere. Kommunens tomteselskap er til salgs. Serviceerklæringer og velg-selv-prinsippet er i ferd med å innføres for mottakere av kommunens tjenester. Den første sydenturen for innbyggerne planlegges til høsten, men deltakerne må riktig nok selv betale reisen.

— Vi er i rute i forhold til det vi håpet å få til, sier Terje Søviknes.

Eksamen

Ved valget om halvannet år er det eksamenstid i Frp-land.

Snur innbyggerne i Os ryggen til alle omveltningene, kan partiet gi Søviknes skylden. Vinner han valget, kan Frp-landsmøtet om to år bli mer spennende enn helgens.

PLANEN I VASKEN: Os-ordfører Terje Søviknes var tiltenkt som ny pertiformann i Frp, men sex-skandalen i fjor vinter torpederte planen. Frp-landsmøtet som åpner i dag på Gardermoen vil gjenvelge Carl I Hagen som partiformann.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ