— Det er nok et flertall her på skolen som røyker. De som er med på det som skjer, deltar på fester og sånn, er ofte røykere, mener 8. klassingene Tiril Karina Wiik-Hansen, Oda Hamre og Christine Monsen.

To av de tre 14-åringene røyker mellom tre og fem sigaretter daglig.

— Det er ikke kult å røyke. Og det er ikke sexy med dårlig ånde og gule fingre...

— ...eller lungekreft.

Sier de etter nettopp å ha stumpet storefri-sigaretten – i god avstand til skolegården.

— Men det er sosialt. Når vi er ferdig på skolen møtes vi og tenner en sigarett. Fellesskapet mellom røykerne kan nok påvirke folk til å prøve.

— Hvorfor begynte dere?

— Tror mange begynner fordi de vil prøve noe nytt når de skifter fra barne- til ungdomsskolen. Dessuten påvirkes man av røykende foreldre, eldre søsken eller andre man har som forbilder. Jeg begynte fordi jeg syntes det så kult ut. Det synes jeg ikke nå lenger, og jeg angrer på at jeg begynte, sier Tiril Karina Wiik-Hansen.

I begynnelsen trodde hun det bare var å slutte når hun ville. Nå merker hun at det ikke er fullt så enkelt. Men Tiril Karina har planer om å kutte røyken. Ikke bare fordi det er helseskadelig, men også fordi det er så dyrt.

— Kunne kjøpt mye mer klær hvis jeg ikke røykte!

— Hva synes dere om gutter som røyker?

— De får i hvert fall ikke høyere status, mener Tiril Karina, Oda og Christine.

RØYKER DAGLIG: Tiril Karina Wiik-Hansen, Christine Monsen og Oda Hamre mener at et flertall av elevene på Rothaugen skole røyker. To av de tre 14-åringene røyker tre til fem sigaretter daglig, men har planer om å slutte.
FOTO: EIRIK BREKKE