– Vi er midt inne i en periode med meget kraftig lavtrykk, som har gitt ganske mye regn spesielt i sør. De store mengdene nedbør begynte i natt og vil fortsatt øke over Telemark og Agder-fylkene, forteller vakthavende meterolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk Institutt til aftenposten.no.

Uværet som har skylt inn over nord-Europa, har i løpet av lørdag nådd Norge, og kan gi opp mot 100 mm nedbør i løpet av 24 timer.

– Det er det samme systemet som har kommet inn over Norge nå. Selve lavtrykket ligger over Storbritannia og Nordsjøen og har gitt spesielt mye nedbør over Tyskland og Danmark.

Mellom klokken 18 fredag og klokken 18 lørdag kom det 90,1 millimeter nedbør ved målestasjonen på Kjevik lufthavn i Kristiansand, skriver fvn.no.

Flere veier oversvømt

– Månedsgjennomsnittet ved Kjevik er 93 millimeter nedbør. Kristiansand fikk med andre ord nesten like mye nedbør i løpet av et døgn som det som er vanlig i løpet av en måned, sier vakthavende meteorolog Inger-Lise Aasen ved Meteorologisk institutt til Fevennen.no.

I Arendal ble arrangøren av Norwegian Grand Prix nødt til å avlyse dagens VM-runde på grunn av dårlig sikt.

Flere steder på Sørlandet meldes det om store vannmengder i veibanene.

– Fylkesveg 261 blir stengt mellom Vennesla og Birkeland. Veien står under vann, så der kommer du rett og slett ikke frem, sier vaktoperatør Arne Kleiv ved vegtrafikksentralen.

Statens vegvesen er lørdag i full gang med å renske opp i stikkrenner og sluk.

– Det er masse vann, og bekker og elver blir fulle. Enkelte steder er det overvann, så her er vi på høygir, sier Kleiv.

Kleiv ber folk som ferdes i bil langs veien være forsiktige.

– Folk må følge med og være observante, blant annet med tanke på vannplaning, sier Kleiv.

Lokal flomfare

– Nedbøren vil sakte men sikkert trekke nordover og gi byger over østlandet, med kraftig nedbør i kveld. Det er også muligheter for torden.

Meteorologisk Institutt har sammen med Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) vurdert situasjonen på sørlandet, og foreløpig ikke sendt ut en generell flomvarsel.

– Det er ikke nødvendigvis et problem i elver og bekker, men at det blir mye overflatevann i gater og andre områder som ikke klarer å ta unna for de voldsomme vannmassene. Da blir det lokale oversvømmelser, og det kan bli et problem på for eksempel campingplasser eller inn i kjellere.

I 14-tiden i dag måtte Norwegian Grand Prix-arrangørene i Arendal utsette den planlagte VM-runden grunnet vind og massivt regnvær.

Morten Bowarva, Fvn.no
Tiril Flesvig, Fvn.no