Olsen ble sykmeldt høsten 2010 og døde tirsdag etter kort tids sykeleie, melder NRK. Han døde av kreft og etterlater seg kone og fem barn.

Barna arvet sko

NRK-medarbeideren hadde 26 år bak seg i statskanalen. Blant annet har han ledet over 200 sendinger av Dagsrevyen.

Kollega Hans-Wilhelm Steinfeld sto svært nær Knut Olsen og hans familie.

— Han var en god venn. Vår felles interesse var hans fem og mine fire barn. Der ble det arvet sko, gett. Knuts barn var yngre enn mine. Mine tanker går til hans kone og barna, skriver Steinfeld i en e-post til bt.no.

Fylles av vemod Steinfeld og Olsen hadde også felles interesser utover journalistikken.

— Jeg kalte ham bare Knut’n, og vi var begge hyttefolk med skjærgårdsjeep’ene som muntert passiartema, hans på Hvaler, min i Borre. Fremfor alt var Knut en suveren TV-reporter, skriver Steinfeld.

— Hans spesialeportasjer for Dagsrevyen og Redaksjon 21 på 1990-tallet var legendariske som håndverk. Så tok debattene Knut’n. Når en god kollega og en trivelig arbeidskamerat som Knut Olsen går så tidlig bort, fylles en av vemod og føler tomrommet i det daglige.

- Alle visste hvem han var

Ingvild Bryn var også en av dem som kjente Knut Olsen godt. Hun møtte ham allerede i 1981 i Volda. Den gang studerte Olsen journalistikk og hun norsk.

— Allerede da visste alle hvem Knut Olsen var. Han var en ener og hadde en helt spesiell energi og glød. Den beholdt han til det siste, sier Bryn til bt.no.

Ifølge NRK ble han nær slått ned av filosof Arne Næss på direkten, fikk fingeren fra Kjell Inge Røkke og innførte parodier og karikaturer av politikerne som var med i direktesendte folkemøter.

Alvorlig syk i høst

Få om noen i norsk fjernsyn utfordret debattkonseptet på fjernsyn mer enn Knut Olsen, og få har gjennomført så mange direktesendte debatter som nettopp ham, skriver statskanalen.

— Vi ble i høst klar over at han var alvorlig syk, men ingen hadde trodd at det skulle gå så fort, sier Bryn.

Hun hadde regelmessig kontakt med ham på SMS og e-post etter at han ble syk, mens Dagsrevyens Nina Owing besøkte ham på sykeleiet.

— Nina og Knut var partnere i sendingene, forklarer Ingvild Bryn.

Den fødte journalist

Selv fikk hun gleden av å lede maratonsendingen da Barack Obama fikk Fredsprisen i 2009 sammen med Knut Olsen.

— Han sto nede ved Grand og rapporterte derfra. Som vanlig gjorde han en flott innsats, sier Bryn.

Hun fremhever nettopp innsatsen som et kjennetegn ved Olsens yrkeskarriere i NRK.

— Han var uredd, aldri redd for å yte det lille ekstra som hevet sendingene, og Knut var alltid interessert i å høre hva andre mente om jobben han hadde gjort. Han lyttet til ris like mye som ros. Kort sagt var han den fødte journalist, sier Ingvild Bryn.

Spesiell stemning Da bt.no snakket med henne ved 17-tiden tirsdag, forberedte hun kveldens Dagsrevyen-sending på Marienlyst.

— Stemningen er spesiell her i dag. Vi har et vakkert bilde av Knut, med høstfarger i bakgrunnen og tente lys på et bord, forteller Ingvild Bryn.

Ifølge NRK var Olsen lengst tilknyttet «Redaksjon 21», som gikk fra 1994 og til 2002. I 2008 ble han programleder i Dagsrevyen, og ledet over 1000 større og mindre direktesendinger.

Mange venner og kolleger har brukt nettstedet Twitter til å uttrykke sin sorg over Knut Olsens bortgang, skriver VG Nett.

«En god kollega og en flott fyr er borte,» skriver samfunnsredaktør i NRK, Kyrre Nakkim.

«Trist melding i dag: Vår gode kollega Knut Olsen er død etter kort tids sykeleie. Ord blir fattige,» skriver NRKs USA-korrespondent Jon Gelius.

«Utrolig trist. Fin type og meget bra programleder,» skriver Håkon Moslet, redaktør for NRKs Ung-avdeling.

- Stort tap

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas betegner Olsens bortgang som «et veldig stort tap for NRK».

— Knut Olsen var en av våre mest profilerte medarbeidere. Han var en av våre beste programledere og journalister, sier Bjerkaas til NTB.