Alle landene i Afrika skrev i sommer under en erklæring hvor de krever kutt i alle «handelsvridende subsidier og hjemlig støtte, spesielt i landbrukssektoren».

– Sør-Afrikas standpunkt i dette spørsmålet er i tråd med posisjonen til Den Afrikanske Union. Denne erklæringens prinsipper og moral angår alle land, uten unntak, sier den sørafrikanske ambassadøren i Norge til nettstedet FN.no.

Også direktøren for landbruk i Den Afrikanske Union bekrefter at dette er de fattige landenes posisjon overfor blant annet Norge.

– Vi er helt imot landbrukssubsidier i Vesten, sier Babagana Ahmadu, direktør for landbruk i Den afrikanske Union.

Leder i Norges Bondelag, Bjarne Undheim, er ikke enig.

– Dette dreier seg om den fattige bonden, ikke hva statlige byråkrater mener. Vi har kontakt med store landbruksorganisasjoner i Afrika, og der er de mer opptatt av eksportsubsidier enn landbrukssubsidier, sier Undheim.

Verken landsbruks— og matministeren Lars Sponheim (V), utenriksminister Jan Petersen (H) eller utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF) ønsket å kommentere denne saken overfor FN.no.

Den Afrikanske Union koordinerer de 53 afrikanske landenes politikk. Verdens Handelsorganisasjon (WTO) skal drøfte blant annet landbrukssubsidier på sitt møte i Hongkong i desember.