• Et veldig flott portrett med spennende fargebruk, var dronning Sonjas første reaksjon etter at hun tirsdag avduket bildet av seg selv i bankettsalen i Oslo Rådhus.

Med kong Harald, prinsesse Märtha Louise, prinsesse Astrid og Ari Behn i første rekke fremførte dronningen en hyllest til Oslo Rådhus før hun lot teppet gli til side for portrettet av seg selv.

— Jeg har alltid vært imponert over åpenheten og romsligheten i dette huset. Det var trange tider både før og etter krigen, men de ansvarlige sørget likevel for den utsmykning som har gitt Oslo Rådhus en spesiell karakter, sa dronningen.

Glad for Gullvåg

Hun roste de kommunale myndigheter for de mange kunstneriske initiativ som ble tatt i forbindelse med tusenårsjubileet i år 2000 og nevnte spesielt Håkon Gullvågs portrett av kong Harald.

Dronningen sa hun var glad og takknemlig for at Oslo hadde valgt den samme kunstneren til å male portrettet også av henne.

Rosen til Gullvåg ble bare overgått av ordfører Per Ditlev-Simonsen omtale. - Håkon Gullvåg har øyne som ser og et hode som kan tolke det han ser, sa ordføreren, som var glad for at de ikke hadde fått et glansbildeliknende bestillingsverk av kongeparet.

Gammel debatt

Ditlev-Simonsen kom inn på den debatten som fulgte i kjølvannet av portrettet Gullvåg malte av kong Harald til tusenårsjubileet.

— I dag beundres portrettet av leg og lærd. Vårt valg av kunstner fulgte opp de beste tradisjoner i historien om utsmykningen av Oslo Rådhus. Den har alltid speilet samtiden, sa ordføreren.

Han betegnet Gullvåg som en av samtidens største kunstnere og sa han var særlig glad fordi dronningen med sin dype forståelse og innsikt i bildende kunst nærer stor respekt og beundring for kunstneren Håkon Gullvåg.

(NTB)

FORNØYD: Sonja er strålende fornøyd med Gullvågs portrett av henne.
FOTO: SCANPIX