Se på disse bildene:

I Severn Stoke i England konstaterer bonden David Revill at årets bønneavling er gått tapt i flommen.

I landsbyen Kernitsa i Hellas har hundrevis av mennesker mistet sine hjem på grunn av skogbrannene.

Bildene er tatt på samme dag, fredag den 27. juli. Slik har mye av sommeren vært. Ekstremvær på hver sin ende av skalaen har herjet på hver sin kant av kontinentet, med til dels katastrofale utslag. Og klimaforskerne tror det er menneskene selv som har litt av skylden for det ville været.

Sommeren 2007 har til nå har vært nådeløs, og det kommer til å koste. Ekstremt mye.

Verstingår

Noen må betale for det. Og de største regningene for naturskader og katastrofer i Europa havner hos forsikringsgiganten Munich Re i München, Tyskland. Selskapet driver omfattende kartlegging og analyse av naturskader over hele kloden.

— Sommerens værhendelser er bemerkelsesverdige, men det er for tidlig å gi helt pålitelige overslag over kostnadene. Uansett er de økonomiske tapene trolig på flere milliarder dollar, sier Eberhard Faust, leder for avdelingen for klimarisiko ved Munich Res forskningsavdeling.

I så fall minner årets sommer sterkt om sommeren 2002, da flomskadene i Tsjekkia, Østerrike og Tyskland førte til skadeutbetalinger på 3,5 milliarder dollar (21 milliarder kroner).

Monsun i Europa

Det begynner nesten å bli en vane. Også i 2005 var Europa plaget av plaskregn og storflom, i Sveits, Østerrike og Tyskland. Så man lurer, er det ekstreme i ferd med å bli det normale?

— Nei, jeg vil ikke si det. Vi har hatt en veldig våt sommer, men det kan være naturlige tilfeldigheter som er årsaken til det, sier Eystein Jansen, professor og direktør for Bjerknes Senter for Klimaforskning i Bergen.

— En side ved den kraftige nedbøren er at atmosfæren generelt er fuktigere enn før. Så når det regner, er det større sjanse for at nedbøren kommer som ekstremt regnvær, sier Jansen.

Eberhard Faust mener heller ikke at sommeren har vært eksepsjonelt dårlig.

— Sett i lengre perspektiv er ikke det så ekstremt. Riktignok svinger det voldsomt, i fjor var det ekstra varmt i Mellom-Europa om sommeren. Men med jevne mellomrom inntreffer noe som best kan beskrives som monsunperioder også her på vårt kontinent, sier Faust.

Strømmene flytter seg

I juni og juli var det usedvanlig vått i Sentral-Europa og deler av Nord-Europa. Spesielt i England. I perioden mai til juli ble det målt hele 388 millimeter nedbør i Wales og England, og så mye har det aldri regnet siden målingene begynte i 1766.

På Hadley Center for Climate Prediction and Research i England sitter noen av Storbritannias fremste klimaforskere. De har hatt en travel sommer.

— En av grunnene til at været hos oss har vært så elendig er at jetstrømmene har flyttet seg, forteller John Hammond ved Hadley Centers informasjonsavdeling.

Jetstrømmene er et nett av svært sterke vinder i den øvre atmosfæren, som bestemmer hvordan værsystemene over Europa utvikler seg. Undersøkelser ved Hadley viser at jetstrømmen har vært sterkere og gått lenger sør enn vanlig denne sommeren.

Dette har ført til at svært mange lavtrykksområder har krysset sentrale deler av Storbritannia. I tillegg har havtemperaturen i Nord-Atlanteren vært over gjennomsnittet i år.

— Til sammen har disse faktorene ført til det vanvittige regnværet vi har hatt i sommer, sier John Hammond.

Ørkenen kommer

Men bare et par timers flytur fra London har situasjonen vært stikk motsatt. To lange perioder med usedvanlig tørt vært og sterk vind har satt sterke spor i Øst- og Sør-Europa.

I forrige uke mistet totalt 35 mennesker livet i heten i Romania, Tyrkia og Hellas, da temperaturene nådde 46 grader. Hele 19.000 mennesker måtte til behandling på sykehus. Aller verst var det i Ungarn, der myndighetene rapporterte om 500 dødsfall på grunn av heten.

Sommeren 2007 har trolig vært den varmeste i regionen på 120 år.

— Sahara er i ferd med å flytte seg inn over Sør-Europa. Klimaet blir etter hvert tørrere og mer ørkenpreget. Dette er begynnelsen på en prosess klimaforskerne har sett utvikle seg de siste 10-årene og som vil fortsette som et resultat av de menneskeskapte klimaendringene, sier Eystein Jansen.

Og verre blir det...

Vi må regne med store tap i Europa på grunn av ekstremvær i årene som kommer, sier Eberhard Faust ved Munich Re.

— Ikke bare på grunn av storflom, men også på grunn av andre trusler, som vinterstormer, hagl og tornadoer i tett befolkede områder og hetebølger i stor skala, forteller han.

— Alle disse fenomenene kan komme oftere og med sterkere intensitet i visse regioner på grunn av klimaendringene, sier Faust.

EKSTREMT: Storbritannia har opplevd den verste flommen på over 200 år i sommer, og forsikringsselskaper mener skadene kan komme opp i over 30 milliarder kroner. Bonden David Revill inspiserer de sørgelige restene av årets avling. Foto: Darren Staples, Reuters
DARREN STAPLES
EKSTREMT: To alvorlige hetebølger har slått ut det sørøstlige Europa denne sommeren. Trolig har det ikke vært så langvarige hetebølger på 120 år. Skogbrannene i forrige uke utslettet nærmest landsbyen Kernitsa på Peloponnes i Hellas. Foto: Louisa Gouliamaki, AFP
LOUISA GOULIAMAKI