Det kommer frem i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening. Pasienter ble delt inn i to grupper, og personene som hadde fått på en solkrem som beskytter mot brennmanet fikk mindre svie og smerte enn de som ikke hadde påført en slik krem.

Vanlig solkrem hjelper ikke

— 13 av 25 som hadde fått brennmanetbeskyttende krem registrerte ikke noe ubehag etter fire minutters tentakkeleksponering. Kun to av tilsvarende antall som hadde fått enten forbehandling med vanlig solkrem eller ingen forbehandling registrert ikke smerter, sier forsker Kim Alexander Tønseth, Avdeling for Plastikk- og Rekonstruktiv Kirurgi, Oslo universitetssykehus 7, Rikshospitaletforskerne.

Utgangspunktet for legene var at kontakt med brennmaneter kan gi irritasjon og utslett i huden, skriver aftenposten.no

- Vi ønsket å undersøke den forebyggende effekten av en brennmanetbeskyttende solkrem, skriver Tønseth i artikkelen.

Testene ble utført på legenes initiativ, men det er en kommersiell aktør som står bak produktet.

Brennmanet på armen

38 personer deltok i undersøkelsen med solkremen. Alle fikk to av tre mulige behandlinger. Det ble tatt utgangspunkt i underarmen hos forsøkspersonene. De fikk enten smurt armen med brennmanetbeskyttende egenskaper, vanlig solkrem eller ingen behandling.

Underarmene ble eksponert for våte brennmanettentakler lagt i en glasskål. Så målte forskerne tiden det tok før det ble smertefullt og om det var hudforandringer.

Halvparten kjente ikke smerte

13 av 25 som hadde fått brennmanetbeskyttende krem registrerte ikke noen smerter eller ubehag etter fire minutter med manet på armen, mot to av 25 og to av 26 som hadde fått forbehandling med vanlig solkrem og ingen forbehandling.

- Forbehandling med brennmanetbeskyttende krem reduserte faren for å utvikle symptomer etter eksponering av brennmanettentakler, konkluderer forskerne.

Solkremen er å få kjøpt i en del butikker, blant annet barnebutikker og apotek.

Har du gode råd mot brennmaneter?