ATLE ANDERSSON

Det ferske landsomfattende partibarometeret Norsk Respons AS har laget for BT, viser at Ap, SV og Sp ville fått 90 av de 169 stortingsmandatene hvis det var stortingsvalg i morgen.

Målingen er den siste i en lang rekke som gir de tre partiene flertall.

Denne gang er det SV som bidrar mest til den rødgrønne fremgangen, med et oppsving på 3,2 prosentpoeng siden mars-målingen. Partiet er dermed større enn Høyre.

Landsmøte-effekt

— Sist helgs landsmøte ser ut til å ha gitt god uttelling for SV, konstaterer seniorkonsulent Idar Eidset i Norsk Respons.

Foruten SV-fremgangen, er det liten bevegelse mellom partiene. Ap rykker frem 0,9 prosentpoeng, Høyre har en fremgang på 1,1 prosentpoeng. Frp faller tilbake under 20-prosentgrensen, men er likevel langt over valgresultatet for fire år siden.

At BT-målingen ble gjennomført landsmøtehelgen og de påfølgende dagene, er hovedforklaringen på SV-fremgangen, mener Eidset.

— Oppmerksomhet er ingen garanti for økt oppslutning. SV fremstod på landsmøtet som et samlet parti i de fleste viktige sakene. Dessuten er Kristin Halvorsen god til å håndtere mediene, mener Eidset.

Tar sofavelgere

SV er partiet som tar flest stemmer fra dem som valgte sofaen ved stortingsvalget i 2001. - Det er et typisk kjennetegn for partier som er i støtet at de gjør innhogg i denne gruppen, sier Eidset.

Målingen viser for øvrig at 27 prosent av de spurte ennå ikke har bestemt seg for hvilket parti de vil stemme på.

SV har relativt sett størst appell hos høyt utdannede, blant byfolk og kvinner.

Hadde målingen vært valg, ville de tre regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre bare fått 45 av de 169 stortingsmandatene. Det er nøyaktig halvparten av det de tre rødgrønne, regjeringskåte partiene ville klart. Når Frp inkluderes i det borgerlige regnestykket, øker det blågrønne mandattallet til 79.

Sponheim inne

For Venstre er det trøst å søke i en fremgang på 0,6 prosentpoeng til 3,7. Partiet nærmer seg dermed sperregrensen som gir utjevningsmandater. Passerer landets eldste parti den magiske fireprosent-grensen, kan valget bli en maktthriller. Særlig hvis Venstre-fremgang går på bekostning av Senterpartiet.

— Det er de mindre partiene som tar flest utjevningsmandater. KrF tar syv og Sp fem i denne meningsmålingen. Partier som så vidt karer seg over sperregrensen har mye å vinne, fastslår seniorkonsulent Idar Eidset.

Ap+SV-flertall?

Partileder Lars Sponheim og statsråd Odd Einar Dørum fra Oslo er for øvrig sikret stortingsplass, basert på denne meningsmålingen.

Seniorkonsulent Idar Eidset i Norsk Respons sier det nye partibarometeret føyer seg inn i rekken av målinger som gir solid rødgrønt flertall.

— Enkelte målinger har jo gitt Ap og SV rent flertall, uten Senterpartiet, sier han.

På denne målingen mangler de to partiene fire representanter på et rent sosialistisk flertall.