39 år gamle Solhjell, som både er nestleder og partiets parlamentariske leder, opplyste dette fra talerstolen under lørdagens landsstyremøte i SV. Han begrunner avgjørelsen med manglende støtte.

Dermed ligger det an til at kampen vil stå mellom Audun Lysbakken og Heikki Holmås. Solhjell ønsker sine to konkurrenter om lederjobben lykke til:

— Vinneren får en stor premie!

Bård Vegar Solhjell varsler samtidig at SV må være forberedt på å endre både politikk og forlate gamle standpunkt for å fornye partiet frem mot 2013.

Minst støtte

Valgkvelden kunngjorde Kristin Halvorsen at hun går av som SV-leder til våren. Både partiets andre nestleder Audun Lysbakken (34), Heikki Holmås (39) og Bård Vegar Solhjell har sagt at de ønsker å overta vervet, men lørdag trakk altså Solhjell sitt kandidatur.

En undersøkelse som Dagbladet denne uka har gjort blant en drøy tredel av partiets 1719 tillitsvalgte, kan tyde på at Solhjell var den av de tre kandidatene som hadde minst støtte innad i partiet. Så mange som 57,8 prosent svarte at de ønsker Lysbakken som ny leder, mens bare 8,6 prosent ville ha Solhjell. 12,6 vil helst ha Heikki Holmås, mens 21 prosent sier de ikke er sikre.

Uravstemning

Før helgen ble det klart at både Kristin Halvorsen og alle de tre kandidatene gjerne ser for seg at ledervalget blir avgjort gjennom en uravstemning. I løpet av helgen skal SVs landsstyremøte ta stilling til fremgangsmåten for ledervalget.

Partisekretær Silje Schei Tveitdal sa denne uken at hun har utarbeidet et forslag til hvordan en slik avstemning kan foregå. Hun anbefaler at det hele gjøres unna før 10. desember.

SVs kvinneutvalg har krevd at en valgkomité settes inn i arbeidet med å skaffe partiet en ny leder. Skepsisen til uravstemning er stor.

Kristin Halvorsen har vært leder av SV siden 1997.

Hvem bør bli SV-leder? Si din mening i feltet under!