— Audun er den suverent mest talentfulle politikeren i sin generasjon, og da mener jeg langt utenfor SV. Det er to år siden jeg ba ham gjøre seg klar til å overta etter Kristin (Halvorsen red.anm.), sier tidligere SV-leder Erik Solheim til Aftenposten.

Ifølge avisa visste Solheim, som i dag er miljø- og utviklingsminister, allerede for et par år siden at avtroppende partileder Kristin Halvorsen kom til å trekke seg som leder omtrent på denne tida. 34-åringe Lysbakken har ifølge Solheim en unik erfaring, og trekker fram at han har vært stortingsrepresentant, statsråd og har utstrakt kontakt med folkelige organisasjoner.

— Audun vil virke samlende. Han har bred støtte, og har også evnen til å prate med folk. Han vil bli den neste SV-lederen, det er jeg helt sikker på. Han ville ha vunnet lederkampen uansett metode, uravstemning eller ikke. Det vi trenger nå, er en diskusjon om politisk kurs. Det er en diskusjon han bør få lede an i, sier Solheim.

Erik Solheim vil ikke be Heikki Holmås om å trekke sitt kandidatur, men gjentar at diskusjonene i tida framover må handle om politikk og partiets politiske kurs.