Bergens Tidende vet at en person som kalte seg Anders Behring ved flere anledninger de siste månedene har lagt ut annonser på internett for salg av våpen og ammunisjon. I en av annonsene, der et gevær var lagt ut for salg, ble det forklart at selgeren hadde skaffet seg et annet gevær med kaliber .223.

Anders Behring Breivik (32) opplyser selv i sitt manifest at han i oktober/november 2010 bestilte en Ruger Mini 14, etter å ha fått polititillatelse.

Denne Ruger-riflen har kaliber .223 — altså samme kaliber som blir nevnt i annonsen. Denne våpentypen omtales av drapsmannen som bedre egnet til hans formål enn våpenet han prøvde å bli kvitt i nettannonsen.

«Det er den mest militærliknende riflen som er tillatt i Norge», skriver Breivik i manifestet. Etter massakren på Utøya ble politiet straks varslet om annonseringen.

Les også:

Trenger bare jegerprøve

Politidirektoratet har i samråd med Norges forbund for praktisk skyting (NFPS) og Norske reserveoffiserers forbund utarbeidet et rundskriv med lister over hvilke halvautomatiske rifler som kan kjøpes lovlig i Norge. Halvautomatiske militærliknende rifler står på det skyttermiljøet omtaler som «sperrelisten». For disse er det svært strenge krav til hvem som kan få kjøpstillatelse.

- Vi har svært strenge prosedyrer på hvem som kan kjøpe våpen på denne listen. De må gå på kurs hos oss, ta praktiske og teoretiske prøver, samt være en del av miljøet i minst seks måneder, sier Allan Jørgensen i Bergen Sportsskytterklubb.Den halvautomatiske riflen Ruger Mini 14, som Breivik skal ha brukt, kan nesten hvem som helst få kjøpt. Våpenet står på den såkalte «jaktlisten», og man trenger kun jegerprøve og kjøpsgodkjennelse fra det lokale politiet.

Kontroversielt våpen

Det er imidlertid lite som skiller Ruger Mini 14 fra de mer militærliknende våpnene på sperrelisten.

-  Det eneste som skal til er å kjøpe magasiner som tar 30 skudd, sier en våpenforhandler i Bergen.

Paradoksalt nok selges nettopp slike magasiner nå hos våpenforhandlere i Norge, etter å ha vært rammet av et amerikansk eksportforbud i lengre tid. Breivik skriver at han kjøpte sine 30-skuddsmagasiner fra USA i fjor høst.

Visepresident Roar Moe i NFPS mener slektskapet Ruger-riflen har til våpen som er svært vanskelig tilgjengelige, kan være en av grunnene til at Breivik fant dette våpenet mer attraktivt. Han sier det ikke er noen funksjonsforskjell mellom Ruger Mini 14 og riflene på sperrelisten.

- ** «Tøft våpen»**

- Det er muligens den riflen det er enkleste å endre magasinkapasitet på. Dette våpenet kunne godt stått på sperrelisten, sier han.

Flere våpeneksperter BT har snakket med forteller at Ruger Mini 14 også er et våpen flere finner attraktivt grunnet sitt «tøffe» utseende.

- Mange liker disse på grunn av utseendet. Dessuten kan du gjøre mange modifiseringer på en Ruger og få den til å se mer militær ut, noe det er et stort marked for i USA, sier Allan Jørgensen.

Politiet ville i går kveld ikke kommentere BTs opplysninger om at Breivik har annonsert våpen over nett.