Tilbudet havnet i postkassene til mange av Fagforbundets medlemmer i Hordaland før jul. Et 72-delers Solingen-bestikk av rustfritt edelstål kunne bli deres til den nette sum av 590 kroner. Førpris: Kroner 2990.

Rundt 500 av medlemmene kastet seg over tilbudet, uvitende om at postordrefirmaet International Trade Service (ITS) lovet mer enn de kunne holde.

Tyrkisk bestikk

Selskapet, som holder til i Farsund i Vest-Agder, reklamerer med et bestikk i verdensklasse produsert i Solingen i Tyskland, der svært mange anerkjente bestikkprodusenter er lokalisert.

Problemet er bare at bestikket slett ikke produseres i Solingen i Tyskland. Daglig leder i ITS, Svein Bjarne Nesbø, hevder først overfor Bergens Tidende at han ikke vet hvor bestikket produseres. Men innrømmer omsider at det blir til i Tyrkia

— Men bestikket får sin siste finish hos firmaet Mulex i Solingen i Tyskland. Det er tilstrekkelig for å kunne si at det produseres i Solingen, mener daglig leder i selskapet, Svein Bjarne Nesbø.

På løpesedlene reklamerer han også med at bestikket kan sammenliknes med produkter produsert i Hardanger.

50.000 kofferter

Svein Bjarne Nesbø lever godt på postordrefirmaet sitt. ITS omsatte i 2004 for over 17 millioner kroner, og eieren satt igjen med et overskudd på hele 3,7 millioner kroner.

I fjor hevder han å ha solgt hele 50.000 kofferter med bestikk, de aller fleste på Sørlandet og Østlandet.

Hovedtyngden av salget skjer ved at selskapet allierer seg med organisasjoner og bedrifter. Enkelte lokallagsledere i Hordaland har selv har gått med på å videreformidle reklametilbudet til sine medlemmer.

I en helt ny annonse som havnet i postkasser over hele landet denne uken, reklamerer selskapet på nytt for «Solingen-bestikk».

Men Svein Bjarne Nesbø går ikke med på at han fører kundene bak lyset:

— Vi sier ikke at bestikket er Solingen. Vi sier det kommer fra Solingen, sier han.