Asyladvokat Terje Tune jobber til daglig i advokatfirmaet Furuholmen, hvor han veileder utlendinger som søker asyl i Norge.

Skjult kamera

TV 2 utstyrte russiske Alexander med skjult kamera, og sendte ham til advokat Tune for å spørre om hjelp. Alexander forklarer gjennom tolken sin at han oppholder seg ulovlig i Norge. Han jobber svart, og er redd for å bli oppdaget og kastet ut. Nå vil han søke asyl, men problemet er at han levde et svært rolig liv i Kaukasus.

Først sier Tune at det går en grense for hva slags råd han kan gi. Men så:

— Hvis det er så at han ønsker å betale litt ved siden av, så kan vi gjøre det sånn, og så kan vi heller jobbe litt ekstra med den historien hans, sier Tune.

- Strøm mot kjønnsorganene

Noen dager senere har Tune den skreddersydde historien klar. For noen tusen kroner forteller han nøyaktig hvordan Alexander kan lure norske myndigheter.

— De graver et hull som er flere meter dypt, og lar deg stå uten mat og drikke. Så blir du systematisk utsatt for tortur. Gjerne ved at de bruker strøm mot kjønnsorganene dine. I tillegg foregår det utstrakt bruk av voldtekt. Menn mot menn. Eller at man trer flasker eller jernstenger oppover anus, sier asyladvokaten til TV 2s skjulte kamera.

"Som om han selv har opplevd det"

Tune forklarer tolken at skal politiet skal tro på historien, er troverdighet viktig:

— Poenget er at når han forklarer dette, så skal det være som om han selv har opplevd det. Han nå forstå hvilket detaljnivå han må ned på. Han må se for seg hvordan det skjedde, og fortelle det som om det var sin egen historie.

På TV2.no kan du lese en utskrift av hele det oppsiktsvekkende opptaket.

Tidligere UDI-kontorsjef

Terje Tune jobbet i flere år som kontorsjef i UID. I 1999 var han visumsattache ved den norske ambassaden i Islamabad. I løpet av sin tid i UDI har han tatt hånd om hundrevis av menneskeskjebner, ifølge TV 2.

I dag er han en av landets mest aktive asyladvokater. Siden Norge gir fri rettshjelp til asylsøkerne, er det staten som betaler regningen. Tune tar 2000 kroner kontant for Alexanders historie, men nekter å sette firmastempelet på den provisoriske regningen. I tillegg vil Tune få mellom 5000 og 10 000 kroner fra staten, ifølge TV 2.

Terje Tune var ikke tilgjengelig da bt.no forsøkte å nå ham på telefonen mandag kveld.