Anders Behring Breivik utnyttet den manglende kontrollen da han kjøpte kjemikalier i Polen – uten å bli avslørt.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har, etter terrorangrepet, systematisk kontaktet personer som har importert bombekjemikalier fra de to polske firmaene Breivik handlet hos.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap slår fast at hjemmeproduksjon av sprengstoff er ulovlig, og vil bli politianmeldt. Likevel skal politiet ha latt flere av sprengstoffentusiastene beholde sine kjemikalier.

Fikk PST på døren

Slik BT skrev i går, sa PST-sjef Janne Kristiansen 25. juli at PST ikke hadde lov til å registrere Breivik. Men i etterkant av terroraksjonen har PST hatt samtaler med en rekke personer som har drevet tilsvarende import av kjemikalier.

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST bekrefter at sikkerhetspolitiet systematisk har arbeidet seg gjennom navnelisten de fikk fra Toll— og avgiftsdirektoratet som en del av antiterroraksjonen Global Shield.

— Alle på listen er blitt kontaktet, sier Bernsen. Anders Behring Breivik var én av de 41 på listen.

BT har identifisert 24 brukernavn på nettsiden Norsk Freakforum som har skrevet innlegg om at de enten har snakket med eller hatt besøk av PST etter 22. juli. Nettsiden har et eget diskusjonsforum for folk som er interessert i hjemmelagde raketter og bomber.

Brukernavnet Pyromanic skriver den 12. september at han har hatt besøk av PST, og at "det gikk kjempefint her, kjemikaliene mine derimot ville de ikke ha". Han hevder at han fikk beholde sine sprengstoffingredienser, som han beskriver som 25–40 kilo kjemikalier. Ingen av aktørene på nettforumet bruker sine egentlige navn.

Over 100 samtaler

Bernsen sier at de har fått oppunder 1000 tips i etterkant av terroraksjonen.

— Vi har hatt et tresifret antall bekymringssamtaler. Listen fra Global Shield er én av mange kilder, sier PSTs informasjonssjef.

Breivik oppdaget til sin store overraskelse at import av bombekjemikalier og sprengstoffoppskrifter ble diskutert åpent i et såkalt pyroforum på internett. I sitt manifest anbefalte han alle som har bombeplaner å orientere seg om kjøp, import og oppskrifter på tilsvarende diskusjonsfora.

I manifestet skrev han at disse folkene vanligvis er "upolitiske, men de elsker å sprenge ting i luften og/eller skape forskjellige lysshow. De lager ofte veldig spesifikke bestillingslister for majoriteten av kjemikaliene som kan brukes i en bombe. Flesteparten opererer i en gråsone, så de opptrer som en perfekt kilde for å skaffe både forhandler- og forsendelsestips."

Smuglet

To polske firmaer, Keten og Likurg, har egne diskusjonstråder på Freakforum. Der svarer eierne på spørsmål om varebeholdning og forsendelsesmuligheter. Ifølge opplysninger på forumet har Keten solgt bombekjemikalier til nordmenn siden 2007.

Breivik endte opp med å kjøpe helt sentrale bombeingredienser fra de to polske nettbutikkene. Hos Keten kjøpte han natriumnitrat og aluminiumspulver. Hos Likurg kjøpte han også 15 meter lunte for under 100 kroner, ifølge den polske avisen Gazeta Wyborcza.

Eieren av Keten har gitt norske kunder tips om at de kan bestille varene for levering hos svenske fraktfirmaer, og slik unngå norske avgifter og tollmyndigheter – nøyaktig det Breivik gjorde da han bestilte 150 kilo aluminiumspulver til bruk i kunstgjødselbomben. Breivik hentet bombeingrediensen hos Schenker i Karlstad og smuglet det inn i Norge.

- Ikke kjent

— Det er ulovlig å lage alle former for eksplosiver, enten det er fyrverkeri eller sprengstoff. All produksjon krever en tilvirkingstillatelse fra oss, sier avdelingsdirektør Torill F. Tandberg i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

— Har dere vært kjent med at det finnes et miljø som importerer kjemikalier til Norge for å produsere eget fyrverkeri og sprengstoff?

— Nei, det har vi ikke vært kjent med. Det er i tilfelle ulovlige handlinger som vi vil slå ned på.

På hvilken måte?

— Dersom vi oppdager at noen fremstiller eksplosiver eller fyrverkeri uten tillatelse fra oss, vil vi politianmelde dem for brudd på bestemmelsene i forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff, sier Tandberg.

Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, sier PST ikke kan gi konkrete svar på hvorfor enkelte har fått beholde sprengstoffmaterialet.

— Det er interne vurderinger fra sak til sak, sier han.

SIKTET: Den 30-årige kjemiutdannede Tomasz P. er siktet av polsk politi for å ha solgt kjemikalier til bombelaging. Her forsvinner han inn igjen i huset sitt utenfor Poznan da BT oppsøker ham.
Håvard Bjelland