«Det å være i kamp er verdt de tre månedene uten puling. Det høres kanskje teit ut, men det er bedre enn å knulle», er blant uttalelsene soldatene kommer med til det nye magasinet Alfa.

I magasinet, som lanseres 1. oktober, snakker soldatene blant annet om sine holdninger til å ta liv og om hvordan de har lyst til å hevne seg etter medsoldaters død.

**Les også:

Hæren undersøker om soldater har drept unødig**

Sikkerhetssituasjonen i Faryab i Afghanistan, der flesteparten av de norske soldatene er stasjonert, er blitt stadig verre det siste året. Soldatene havner oftere og oftere i skuddvekslinger, noe Telemark bataljon-soldatene tilsynelatende er svært fornøyde med.

«Det er sånn som det er her nå, vi håpet det skulle bli. Man verver seg ikke til Afghanistan for å redde verden, men for å være med i en skikkelig krig», sier soldatene.

— Dette er holdninger til å ta liv, til hevn og til menneskeverd som jeg overhodet ikke kan stille meg bak. Slike holdninger er vi nødt til å ta grep for å hindre, sier generalinspektør for Hæren, generalmajor Per Sverre Opedal, til VG.

**Les også:

— Sprayet dødninghoder på afghanske hus**

Fredag var det krisemøte i Hærstaben, og mandag har bataljonssjef for Telemark bataljon, Lars Lervik, innkalt sine sjefer til to dagers kriseseminar.

— Jeg har en bekymring for holdningene i min avdeling. Bekymringen er knyttet til rollen som norsk soldat og holdningene til det å ta liv. Dette har jeg behov for å gjøre noe med, sier oberstløytnant Lars Lervik til VG.

**Les også:

ALFA-redaktør: — Ekstremt dårlig ledelse i Forsvaret**

- Ødelegger troverdigheten

Forsvarssjef Harald Sunde mener norske soldater som omtaler oppdraget i Afghanistan med råskap og forakt for menneskeliv, er ødeleggende.

— Det er ødeleggende at det skapes tvil om soldatenes etikk og holdninger, særlig i forhold til den oppgaven de har med å støtte det afghanske folket og hjelpe dem til å skape sin egen sikkerhet, sa Harald Sunde på en dialogkonferanse om holdninger, etikk og ledelse i Oslo mandag formiddag.

— Slike holdninger som vi ser spor av, må ikke få grobunn blant soldatene. Det ødelegger troverdigheten hos det norske folk, fastslo han.