— Det er kremen av norsk ungdom som blir kalt inn til førstegangstjeneste. Mange vernepliktige bruker daglig skarp ammunisjon, da må vi også ha tillit til at de kan nyte en øl uten at det går over styr, sier landstillitsvalgt for soldatene i Forsvaret, Eivind Nævdal-Bolstad til Soldatnytt.

Fikk uventet støtte

På soldatenes egen landskonferanse på Madlaleiren i Stavanger torsdag ble ølservering i messa vedtatt med overveldende flertall. Og soldatene fikk uventet støtte fra offisershold.

— Vi har med voksne folk å gjøre. Jeg tror det blir mye flere problemer slik vi har det i dag. Alternativet er at de vernepliktige forlater fartøyet og setter seg i en park eller på et hotellrom og drikker seg fulle. Kunne vi servert øl om bord på båten hadde vi fått det inn i mye mer kontrollerte former, sier kapteinløytnant Christer Thompson som er skipssjef på minerydderen KNM Rauma.

- Skal gå greit

Alkoholservering i militærleirer og på fartøy kan imidlertid føre til problemer, vedgår han.

— Men vi har måter å eventuelt forfølge dette. Vi kan stoppe med alkoholserveringen, nekte folk å drikke alkohol eller i verste fall nekte de å forlate fartøyet. Dette tror jeg skulle gått greit, sier skipssjefen.

Støtter du soldatenes kamp for en kald pils? Diskuter saken her!