– De mellom 18 og 20 år som kjører prikkfritt, bør få slippe å betale årsavgift. Det er de yngste sjåførene som oftest er innblandet i ulykker, og vi mener derfor at de bør få en økonomisk gulrot for å overholde fartsgrensene, sier Erna Solberg til VG.

Solberg har utviklet forslaget sammen med en gruppe ungdomspolitikere.

Hittil i år har 142 personer omkommet i trafikken, 25 av dem ungdom mellom 15 og 24 år. I år betaler ungdom mellom 18 og 20 år 40 millioner kroner i årsavgift, en lav sum for å motivere til snillere kjøring, mener Høyre-lederen.

For 2008 er årsavgiften 2.660 kroner, men for dieseldrevne biler uten fabrikkmontert partikkelfilter er avgiften 3.090 kroner. For motorsykler er årsavgiften 1.690 kroner.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) er enig i at noe må gjøres for å få ned antallet unge trafikkofre, men mener veien å gå er gjennom bedre og mer langvarig trafikkopplæring.

– I dag stryker 50 prosent av dem som kjører opp, noe som gjør at vi må stille spørsmål om opplæringen er god nok. Vi vil legge denne opplæringen inn i den videregående skolen, slik at den går over lengre tid, sier statsråden til avisen.

Navarsete vurderer også om de som består på første forsøk skal belønnes.

– Vi er inne på tanken om disse skal få tilbake kostnadene ved oppkjøringen, sier samferdselsministeren.

Hva synes du om forslaget? Si din mening i kommentarfeltet under!

VIL HA BEDRE SJÅFØRER: Erna Solberg vil gi unge muligheter for gratis årsavgift - om de kjører pent.
Bjelland, Håvard