Mens Høyre sliter på meningsmålingene, og mange Høyre-velgere vil bytte ut Erna Solberg med Per-Kristian Foss som Høyre-leder, lanserer Solberg Foss som ny stortingspresident etter Thorbjørn Jagland, som går av etter valget.

Hele presidentskapet på Stortinget byttes ut etter valget. På spørsmål om hvilke kandidater Høyre har til presidentskapet, sier Solberg følgende:

– Vi har mange gode kandidater, men vi vil også i regjering, og mange som kan være kvalifisert til å sitte i presidentskapet vil også kunne være aktuelle som statsråder. Her vil det være snakk om personer med lang erfaring, som kjenner systemet. Per-Kristian Foss kan være et naturlig navn, med sin erfaring, men han vil også være aktuell til poster i en regjering. Svein Flåtten kan være et annet navn, sier Solberg på en pressekonferanse onsdag.

— Ingen kommentar

— Dette har jeg ingen kommentar til. Først må vi konsentrere oss om å gjøre et godt valg, og deretter kan vi tenke på andre posisjoner som skal fylles. Jeg vil ikke spekulere i sånt, sier Foss til Aftenposten.no.

— Tror du det ligger strategiske årsaker bak at partilederen nevner ditt navn som en kandidat?

— Nei. Jeg tror det bare er ment som et godt forslag, sier Foss.

Et flertall vil ha Foss

Det blir tøffe tak for Høyre-leder Erna Solberg, som åpner landsmøtet sitt i Oslo fredag. Delegatene slutter pliktskyldigst opp om partilederen, og det er ingen åpen kamp om sjefsstolen.

Men 63 prosent av Høyres velgere vil heller ha Per-Kristian Foss som statsministerkandidat enn Erna Solberg. Det viser en undersøkelse som TNS Gallup har gjort for TV 2, skriver NTB.

Les også: Folket foretrekker Foss

Intervjuobjektene fikk spørsmål om hvem som ville være best egnet som Høyres statsministerkandidat av partileder Erna Solberg og stortingsrepresentant Per-Kristian Foss. 30,6 prosent svarte Solberg, mens 63 prosent valgte Foss.

Erna Solberg sier Foss er flink, men hun tror ikke det er noen løsning for Høyre å skifte leder.

– Jeg tror Høyres hovedutfordring nå er at vi ikke har vært gode nok til å få fokus på hvor vi skal i politikken, sier Solberg til TV 2.

Foss sa ja

I et lukket kandidatintervju med Oslo Høyres nominasjonskomité i februar sa Per-Kristian Foss ja til å bli partiets statsministerkandidat om partiet ber han om det. Nominasjonskomiteen ville vite hvorfor Foss ville ha nok en periode som stortingsrepresentant etter 27 år på Stortinget og en periode som finansminister.

Foss svarte at han hadde mye ugjort og ser på seg selv som en allroundpolitiker. Deretter fikk han spørsmål om han hadde lyst til å bli Høyres statsministerkandidat.

Den tidligere Høyre-nestlederen overasket da med å svare at han var villig til å ta på seg oppgaven dersom partiledelsen eller partiet ber ham om det.

Solberg tok over i 2004, bare for å oppleve at valget i 2005 ble det hittil dårligste i Høyres historie. Oppslutningen falt til 14,1 prosent. Frustrasjonen over lav opplslutning på meningsmålingene og mangel på profilering av partiet, blir større og større i partiet.

Holm, Morten