ØYSTEIN TORHEIM (foto) Bremanger Forrige uke kunne Bremanger feire at den lille øykommunen på Nordvestlandet endelig hadde fått fastlandsforbindelse. Skikkelig festivitas ble det likevel først da rockeklubben denne helgen arrangerte sin årlige rockweekend.

Attraksjonen Black

Været kunne i hvert fall ikke ha vært bedre. Skyfri himmel og en svak liten bris — den ideelle vestlandssommeren.

— Det er Mary Black som gjør at vi har tatt turen denne helgen, forteller Egil Torvanger (50). Født og oppvokst i Bremanger, men til daglig bosatt i Bergen.

— Ferien skal tas senere i sommer, men da vi fikk høre at den irske sangerinnen skulle på Norgesbesøk, fikk jeg med meg familie og venner på en snarvisitt til gamle trakter.

På gamle trakter

Den høytidelige åpningen ble foretatt av fylkesordfører Nils R. Sandal fredag kveld med påfølgende konsert på Havly og ungdomsarrangement på Garasja. De bergenske ringrevene i Captain Hennesy var for øvrig tilbake på gamle trakter. Bandet var det aller første som opptrådte i rockeklubben for snart tjue år siden. For første gang var det tradisjonelle grillpartyet på den idylliske badestranden Grotlesanden, flyttet til den ikke fullt så idylliske gruslagte plassen foran festivalteltet på Igland. Men oppslutningen i godværet var det ingenting å utsette på. Ei heller på underholdningen fra utendørsscenen. Her fikk lokale talenter vise hva de kunne, og til og med de aller minste i barnehagealder fikk debutere.

Med lånte instrumenter

Litt skjær i sjøen må alltid regnes med på en festival ute i havgapet. Mary Black og hennes åtte manns sterke reisefølge ankom Bremanger uten verken bagasje eller instrumenter. Alt sto igjen på flyplassen i København. Da hjelper det med ekte vestnorsk dugnadsånd. Ved hjelp av en liten innsamlingsaksjon skrapte folk sammen det en hadde av instrumenter. Musikerne ble fornøyde, og de 700-800 som fylte festivalteltet fikk sannsynligvis en mer spontan konsertopplevelse enn det som var planlagt.

PÅ LÅNTE INSTRUMENTER: Mary Black lot seg ikke affisere av at alle bandets instrumenter sto igjen i København.