Jan-Gunnar Winther, direktør for Norsk polarinstitutt, bekrefter til Aftenposten.no at Jarle Andhøy søkte om å få reise til Antarktis i fjor vinter — kort tid etter at han kom tilbake fra den fatale Berserk-ferden, skriver Aftenposten.no.

— Det var en søknad som var veldig kort og mangelfull om at han ville tilbake til Antarktis. Da gjorde vi som vi veldig ofte gjør - etterspurte ny informasjon. Men det fikk vi aldri.

Det betyr ifølge Winther at han ikke har godkjennelse fra norske myndigheter til å foreta en ny ekspedisjon til New Zealand.

Han bekrefter at Andhøy har kjøpt seg en båt i New Zealand.

- Ikke lov å krysse 60 grader sør

— Men jeg må presisere at Andhøy ikke gjør noe ulovlig før han eventuelt krysser 60 grader sør, legger polardirektøren til.

Winther sier at det er en teoretisk mulighet for at noen av de andre landene som kan gi tillatelse til å reise i Antarktis har gitt han lov.

— Men utenriksdepartementet sendte i forrige uke ut en note til de andre landene hvor de spurte om noen hadde gitt ham en slik tillatelse. Og de har ikke fått en tilbakemelding om dette, sier Winther.

Det er norsk polarinstitutt som er Norges utøvende miljømyndighet i Antarktis, og som også anmeldte Jarle Andhøy i fjor etter Berserk-ekspedisjonen, fordi han ikke hadde tillatelsen i orden.

Tre omkom på Berserk-tur

12. februar i fjor seilte «Berserk» med fem mann om bord inn i farvannet som omfattes av Antarktis-traktaten. 22. februar var Jarle Andhøy og mannskap Samuel Massie inne på isen, og forsøkte å kjøre til Sydpolen med terrengmotorsykler. Samtidig ble det uvær, og etter 22. februar hadde man ikke lenger kontakt med seilbåten og de tre om bord.

En stor internasjonal leteaksjon ble satt i verk. Man fant en tom redningsflåte, og noen få deler fra Berserk. Etter ca to uker ble søkeneavsluttet.

Norsk Polarinstitutt anmeldte Andhøy for brudd på miljøforskriften for Antarktis, og i november i fjor fikk Andhøy en bot på 25.000 kroner som han godtok.

New zealandske myndigheter lette i går kveld norsk tid og i natt etter Andhøy med et fly, men det sier nå Sarah Stavropoulous, talskvinne for new zealandske tollmyndigheter, at de ikke gjør.

— Men et marinefartøy leter etter båten på østsiden av New Zealand, sier hun til Aftenposten.no

- Har ikke tillatelse

Hun sier at de onsdag morgen, som er tirsdag kveld i Norge, vil ta en ny vurdering om hva de skal gjøre videre.

— Vi leter etter ham, fordi vi tror at han vil dra til Antarktis.

Hun sier at å reise rundt med båt i New Zealandske farvann ikke krever noen tillatelse fra tollmyndighetene i landet. Men om han drar ut av landets territorialfarvann, kreves det tillatelse. Noe talskvinnen bekrefter at Andhøy heller ikke har.

- Hva vil skje om dere finner ham? Vil han bli arrestert?

— Det kan jeg ikke kommentere, ettersom det er en etterforskning, sier Stavropoulous.

Det har ikke lyktes bt.no å få tak i Jarle Andhøy eller Samuel Massie.