LINDA STØLEN

Kvinnen i femtiårene ble intervjuet til rapporten «Et sinnssykt stort kjempeskille i livet...». Hun er en av mange som ikke har søkt hjelp etter å ha blitt utsatt for overgrep.

– Den første gangen var jeg 19 år. Jeg hadde et opphold i utlandet. En kveld jeg skulle hjem fra et besøk måtte jeg gå alene langs en smal og mørk vei.

Jenten ble forfulgt og innhentet av en motorsyklist. Hun var usikker på hvordan hun skulle takle ham, og prøvde å prate med mannen.

Fikk beroligende tablett

– Jeg husker ikke hvordan jeg havnet på bakken. Jeg hylte og gjorde motstand. Han prøvde å voldta meg, men fikk det ikke til. Jeg rev meg løs og løp skrikende bortover veien.

Hun fortalte vertskapet hvor hun bodde om det som hadde skjedd. De ga henne en beroligende tablett og spurte om hun kunne gjenkjenne gjerningsmannen. Det kunne hun ikke. Dermed så ingen poenget i å varsle politiet, og det ble ikke snakket mer om overgrepet.

– Det tok år før jeg sa noe til noen andre. Jeg var redd det hele var min feil og at jeg hadde overreagert, sier østlandskvinnen. For ti år siden opplevde hun sitt andre overgrep. Hun hadde besøk av en eks-kjæreste som ville de skulle være sammen. Det ville ikke hun.

– Gjøv løs på meg

– Han ble som et dyr. Hoppet på meg, holdt meg fast, og det var som om han fikk kjempekrefter. Han gjøv løs på meg, med alle klærne på. Det varte lenge. Da han var «ferdig», klarte jeg å få ham ut av huset. Deretter lå jeg kraftløs i sengen i to døgn. Ringte ingen.

Hun oppsøkte ikke hjelp umiddelbart etter overgrepet. I lang tid etterpå klarte hun ikke å ha folk nær seg.

– Jeg visste om voldtektsmottaket, men følte ikke jeg fylte kriteriene til å få hjelp der. Ingen av voldtektsforsøkene mot meg ble fullbyrdet. Nå vet jeg det ikke er nødvendig, men mottaket har feil navn. Tror mange som utsettes for overgrep føler seg ekskludert fordi ordet «voldtekt» gjør terskelen så høy.

Lider av seksualangst

Kvinnen mener informasjon om hjelpetilbud er kjempeviktig, både til utsatte og pårørende. Hun har nå selv funnet en psykolog hun går hos, og føler først i dag at hun har fått hjelp. Overgrepene har satt dype spor. Hun lider av seksualangst, som hun tviler på at hun noen gang blir kvitt.