SATS-kjeden har 90.000 medlemmer i hele landet, og får årlig 450-500 millioner kroner fra dem. Ifølge kjeden selv holder 10 prosent av medlemmene seg til enhver tid unna sentrene. Men tallet øker til 15 prosent når man tar med dem som så godt som aldri bruker treningssentrene, skriver Aftenposten.

Avisens regnestykke viser at et gjennomsnittlig medlemskap koster rundt 430 kroner i måneden. Når 13.500 medlemmer holder seg borte i ett år, legger de dermed igjen nær 70 millioner kroner uten å trene eller bruke sentrene.

Informasjonsdirektør Anders Hall Grøterud i SATS Norge vil ikke bekrefte tallene.

– Det vil alltid være noen som ikke bruker treningssentrene. Men pengene går inn som en del av det spleiselaget SATS er, og gir medlemmene lengre åpningstider og flere sentre å velge mellom enn om færre gikk sammen om dette, sier Hall Grøterud.

Han påpeker imidlertid at det ikke er ønskelig med passive medlemmer, verken helsemessig eller kommersielt.

Et av de 13.500 støttemedlemmene er Henrik Roshauw. Han mener å ha brukt 20.000 kroner på medlemskap i SATS i løpet av fem år. Samtidig anslår han å ha trent under 100 ganger i løpet av perioden. Ifølge SATS’ database trente han under 20 ganger i løpet av 2005 og 2006.

– Regnestykket er vondt å se på, det blir i underkant av 400 kroner per trening for de to årene, sier Roshauw.

HJEMMESITTERE: 10-15 prosent av SATS-medlemmene trener ikke.
Charlotte Helgeland