— Det er ille. Viruset er ekstremt. Den verste infeksjonsfaren er over, men en blir spammet ned, forteller virusanalytiker Snorre Fagerland i det norske antivirusselskapet Norman til bt.no.

Fagerland sier at Sobig. F har danket ut andre virus. Det heter Sobig. F fordi det er det sjette av Sobigtypen.

Trolig fra USA eller Asia

I går var Norge verst rammet, men i dag er det USA og Storbritannia som har det verst.

— Hvor kommer viruset fra?

— Det er vanskelig å si. Det ble først oppdaget i USA. Jeg vil tippe at det enten er amerikansk eller asiatisk, sier Fagerland.

Ut fra oversikter over all mailtrafikk kan en se at infeksjonsraten klokken 11.00 i dag er 81. Det betyr at en av 81 mail er infisert av viruset. Den er raskt økende, flere og flere mail blir infisert. Trøsten får være at det aktuelle viruset ikke er i stand til å ødelegge datamaskinen din.

Flere såkalte e-postormer har slått til de siste ukene. Ved siden av Sobig-ormene har virus kalt Blaster og Nachi gjort livet surt for nettbrukere verden over. I dag er Sobig. F det helt dominerende,

Dødsdato 9. september

— Sobig. F vil fortsette å spre seg mye før 10 september. Viruset har dødsdato 9. september, det kan vi se på koden til viruset. Problemet er at det da trolig vil bli laget et nytt virus, Sobig. G, forklarer Fagerland.

— Vil det bli like ille?

— Vi prøver å lage hindringer for det, men kan ikke garantere at disse virker. Virusforfatteren har en fordel. Han eller hun kan teste antivirusprogrammer og tilpasse viruskoden etter dette.

De som er hardest rammet er de som har e-postadresser offentlig tilgjengelig, med andre ord de som har mailadressen liggende ute på nettsider.

Den eneste måten å bli kvitt slike virus på, er å oppdatere antivirusprogrammene på maskinen din. Det skjer enten automatisk eller du kan gjøre det manuelt

- Designfeil fra Microsoft

Universitetslektor Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo mener designfeil ved programvaren fra Microsoft delvis er å klandre for e-postvirusene.

— Virusene bruker disse designfeilene til å spre seg, og bedrifter og organisasjoner er ikke alltid like flinke til å laste ned feilrettingsprogrammene som gratis ligger ute på internett. I tillegg ser ikke folk ut til å ha lært at de aldri skal åpne mistenkelige e-postvedlegg fra ukjente avsendere, sier Hannemyr til NTB.

Viruset blir aktivert ved at vedleggene som er sendt i e-posten klikkes på.

6000 virusmail

Om det kan være noen trøst. Da jeg åpnet min egen mailboks i morges hadde jeg fått over 6000 virusmail.

Heldigvis hadde antivirusprogrammet og innstillingene sørget for at de aller fleste lå i boksen for slettet mail.

Klikk på lenken for å få tips til hvordan du kan stoppe uønsket mail.