Swedish Match, som blant annet står bak storselgere som snusmerkene General og Ettan, Bellman-sigarer og Cricket-lightere, tjente overraskende mye penger i 2009, skriver Aftenposten.no.

Omsetningen økte med 13 prosent til 14,2 milliarder svenske kroner (omtrent 11,7 milliarder norske kroner).

Fet utbytteklype

Dette ga et årsresultat før skatt på tre milliarder svenske kroner (2,5 milliarder norske kroner), viser årsrapporten selskapet la frem torsdag morgen.

De skarpe regnskapstallene er større enn analytikerne og aksjemarkedet hadde priset inn på forhånd, melder svenske medier.

En tredjedel av omsetningen i Swedish Match er fordelt på tyggetobakk, fyrstikker, lightere og annet. I tillegg står sigarer og snus (inkludert sniffetobakk) for hver sin tredjedel.

Men snus er likevel den suverent største melkekuen: Hele 56 prosent av driftsoverskuddet kommer fra den bløte, fuktige tobakken.

Produsenten er suverent størst på det norske og svenske markedet for fuktig tobakk. I USA er den på tredjeplass, ifølge årsrapporten.

Styret i Swedish Match foreslår å betale et utbytte til eierne på totalt 1,1 milliarder svenske kroner, tilsvarende 907 millioner norske kroner med dagens valutakurs.

Danner ny sigargigant

Men den svenske tobakksgiganten er sugen på mer: Selskapet har underskrevet en intensjonsavtale med Scandinavian Tobacco Group (STG) om å etablere et nytt selskap rettet mot verdens sigarmarked.

Selskapene er i dag to av tre verdensledende selskaper i sigarmarkedet.

Den tredje kjempen er Altadis, som blant annet eier halvparten av all cubansk sigarproduksjon (Habanos SA).

Swedish Match vil legge all sin sigarvirksomhet, med unntak av det som er rettet mot det amerikanske massemarkedet, pipetobakk og tilbehør, inn i det nye selskapet.

Det svenske selskapet vil eie 49 prosent av aksjene.

STG vil bidra med hele sin tobakksvirksomhet, og eie de resterende 51 prosentene, skriver Aftenposten.no.