– Og det er en viss mulighet for at veien over Haukelifjell kan åpnes i løpet av lørdag. Dette vurderes nå, sa Toralf Rutledal ved Vegmeldingssentralen til NTB ved 13-tiden.

På europavei 16 på Filefjell er 35 personer fortsatt værfaste, men de er innkvartert på Maristova og blir der til været bedrer seg, veien blir ryddet og de kan kjøre videre.

To ras

Mellom Maristova og Borlaug har det gått to store ras. Det ene er mellom 200 og 300 meter bredt.

– Det dreier seg om våt og tung snø, og slik masse er skummel med tanke på nye ras. De nåværende rasene må ryddes før brøytemannskapene kan gå i gang med resten av veien, og det er utelukket at veien vil bli åpnet for trafikk i dag, lørdag, sier Rutledal.

Lørdag ettermiddag var det ellers klart at heller ikke riksvei 7 over Hardangervidda eller riksvei 15 over Strynefjellet vil bli åpnet i løpet av dagen.

I Sogn og Fjordane var riksvei 13 over Vikafjellet og riksvei 53 Tyin-Årdal fortsatt midlertidig stengt. Riksvei 50 Hol-Aurland er også midlertidig strengt.

Riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli er åpen for kolonnekjøring, melder Statens vegvesen.

Ekstremværet på retur

– Ekstremværet er på retur, men ennå blåser det friskt i de sørlige deler av langfjellene, og det er fortsatt snøbyger i de østlige fjellområdene, sier statsmeteorolog John Smits til NTB.

– Vinden er blitt svakere, og for søndag blir det også mindre nedbør, sier statsmeteorologen, som mener det er litt uvant at det fortsatt er snøbyger på Østlandet når vindstyrken har spaknet i vest. Da pleier som regel fjellene stenge for snøaktiviteten lenger øst.

På kysten vil det fortsatt blåse sterk kuling, men vinden vil trolig løye i løpet av natten og ut på formiddagen søndag. Og så vil det øke på igjen natt til mandag, sier Smits.

Temperaturen vil stige litt, og det kan oppleves regn til opp mot 1.000 meter, sier han.

Regnrekord på Sørlandet

Langs norskekysten har det stormfulle været gitt seg, men ferjeselskapene er på vakt og forbereder seg på å avlyse avganger dersom det igjen skulle bli aktuelt.

Det er blitt mye væte av det kraftige været, og ifølge målinger ved Meteorologisk institutts målestasjoner er det rekordvått mange steder på Sørlandet. Til og med lørdag morgen er det i januar målt 415,4 millimeter nedbør på Nelaug. Selv om det er noen døgn igjen av januar, har målestasjonen registrert nesten fire ganger så mye nedbør som normalt i årets første måned, melder nettstedet værviggo.no.

Ellers er Oddernes litt nord for Kristiansand det «våteste» stedet på Sørlandet akkurat nå. Her er det i januar målt 445,1 millimeter nedbør til og med lørdag morgen. Dermed er rekorden fra 1975 på 443 millimeter passert.