– De nasjonale prøvene som var utarbeidet under Kristin Clemet var ikke gode nok. Derfor stoppet vi bruken av dem, og har brukt to år på å lage nye. Når elevene møter til første skoledag, får de informasjon om de nye prøvene som de skal ta med hjem til foreldrene, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

– Prøvene skal brukes for å måle nivået på elevene ved skolestart, ikke for å rangere klasser og skoler på slutten av året, sier statsråden. Han legger til at resultatet av de nye prøvene ikke vil egne seg for offentliggjøring

– Vi vil ikke at skoler og enkeltelever skal henges ut. Nå tar vi den første prøven i bruk allerede 3. september, og så får vi gjøre endringer hvis det er behov, sier Djupedal til NTB.

Statsråden får støtte for de nye nasjonale prøvene fra leder i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland, som har vært blant de skarpeste kritikerne av de gamle prøvene.

– Elever og lærer bør være fornøyde med de endringene som er gjort. Vi har aldri sagt nei til nasjonale prøver. Men de som ble brukt var for dårlige, sier lederen i Utdanningsforbundet til NTB.