Regjeringen har nå gitt grønt lys for å gjennomføre en innstramming i skjenkepolitikken, slik det ble varslet for to år siden, skriver VG. Ifølge avisen skal statsminister Jens Stoltenberg (Ap) nå være overbevist om at skjenkestopp klokken 2.00 vil bidra til mindre vold.

— Ved å stenge kranene klokken 2.00 vil vi kunne frigjøre politi til andre oppgaver, sier Jan Bøhler (Ap), som er fungerende leder i justiskomiteen.

Han viser til at alle de tre regjeringspartienes stortingsgrupper har vedtatt skjenkestopp.

- Villig til å ta kostnaden

— Vi vil ha forslaget om skjenkebegrensning så raskt som mulig. Å innskrenke skjenketiden er et særdeles effektivt forslag som kan bidra til å gjøre Oslo tryggere, sier Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum til VG.

— Dessverre har det vist seg at alkohol også spiller en rolle i forhold til voldtekter - i tillegg til den andre voldsproblematikken - slik Oslo-politiet slo fast i en rapport tidligere i år, sier Vedum.

— Når vi vet alt dette, vil det være uansvarlig å ikke gjennomføre tiltaket, sier Vedum til NTB.

Lovforslaget kan ifølge Vedum bli vedtatt allerede på nyåret. I så fall blir det ikrafttredelse og en time kortere skjenketid fra sommeren, antyder han.

— Det vil nok oppleves som en innstramming for mange, men vi er villig å ta den kostnaden, sier Vedum.

- På høy tid

Generalsekretær Anne-Karin Kolstad i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan er glad for beslutningen.

— Det er gledelig at regjeringen tar voldsproblematikken på alvor. Å frigjøre politiressurser ved å redusere skjenketidene er et effektivt tiltak som gir rask effekt, men som også vil gi positive utslag for den alkoholrelaterte volden over tid, sier Kolstad, som mener det var på høy tid å gjøre noe med skjenketidene.

— Da denne saken var under debatt sist valgte regjeringen å vente på forskning om temaet. Den forskningen har SIRUS nå lagt fram, og den viser at skjenketider og vold henger sammen også i Norge, slår Kolstad fast.

Unge Høyre kritisk

Unge Høyre vil heller fjerne lovbestemmelsen om åpningstider.

— Å tro at en overgrepsmann velger å ikke overfalle noen fordi klokken er 2 og ikke 3 er mildt sagt naivt. Den store utfordringen er at alle går ut av utestedene på samme tid og stiller seg i de samme taxikøene, sier Henrik Asheim, leder i Unge Høyre.

Ifølge Aasheim er det best om kommunene styrer åpningstidene selv. Det vil gjøre kommunene i stand til å styre utelivet dit man ønsker.

— Om utestedene i sentrum får holde oppe til 5, men resten stenger tidligere, vil politiet ha et mindre område å kontrollere. Det vil også gjøre at folk går hjem på forskjellige tidspunkt. Det viktigste er at man nå ikke bare låser seg til åpningstider i utelivet, avslutter Asheim.

Hvordan bør skjenketidene være? Si din mening i feltet under!

FORBUD: De rødgrønne vil forby skjenking i de sene nattetimene.