Nye tall fra Post— og teletilsynet viser at nesten 75 prosent av Norges befolkning har mobiltelefon. Tilsvarende tall for faste telefon- og ISDN-linjer er drøyt 73 prosent.

Blir avhengig

— Jeg har hatt mobiltelefon helt siden 1984 og synes det er et flott arbeidsredskap. Mobilen frigjør meg fra tid og sted og gir tilgang til en rekke tjenester som for eksempel WAP. Problemet er at mobiltelefon er avhengighetsskapende, sier Odd Arne Brandvik (48).

Brandvik lyttet til NRK Alltid Nyheter over telefon da Bergens Tidende traff ham på gaten i går. Brandvik tror prisutviklingen på mobile tjenester vil gjøre at fasttelefonen forsvinner fullstendig.

- Bærbar er bra

Henriette Remme (21) mener derimot ikke at fasttelefon er ute.

— Foreldregenerasjonen vår er mobilhatere. Jeg tror ikke fasttelefonen vil forsvinne, men også den må være bærbar, understreker hun.

Et spørsmål om helse?

De fleste Bergens Tidende snakker med har både fast- og mobiltelefon. Noen begrenser sin bruk av mobiltelefon ut fra hensynet til pris og usikkerheten knyttet til eventuell helsefare.

— Spørsmålet er om det er skadelig å bruke mobiltelefon, sier Jan Reidar Øgreid (55).

— Jeg kjenner at hodet blir varmt hvis jeg fører lengre samtaler, og jeg unngår mobilen mest mulig. Men selv en skeptiker som Øgreid tror at mobiltelefonen vil overta markedet med tiden.

— For de fleste vil det nok være et spørsmål om kostnader, sier han.

Det samme mener også Bjarne Aarlie (32).

– Blir det billig nok vil mobiltelefonen overta, sier Aarlie til Bergens Tidende før han haster videre til jobbintervju.

Vil forsvinne

— Særlig i de yngre aldersgruppene er det mange som utelukkende har mobiltelefon. Trenden er at våre kunder stadig bruker mobiltelefonen mer til både tale, tekstmeldinger og andre tjenester, sier salgsdirektør Morten Birkeland i Netcom. Han mener bestemt at vi i fremtiden vil se stadig flere klare seg uten fasttelefon.

TROR PÅ FASTTELEFONEN: Henriette Remme (t.v.) liker mobiltelefoner, men tror fasttelefonen vil overleve utviklingen. – Forutsetningen er at også fasttelefonen er bærbar, sier hun.
FOTO: HELGE SKODVIN