Mange mobilselskaper opererer med en lav pris (ned til 0 øre/min) for å ringe til andre abonnenter i samme selskap, mens det er mye dyrere å ringe til noen med et annet mobilabonnement.

Bakgrunnen for denne ordningen er at mobilselskapene tar seg klekkelig betalt av hverandre for å motta samtaler fra hverandres kunder (såkalt terminering). NetCom må f.eks. betale en avgift til Tele2 hver gang en NetCom-kunde ringer en Tele2-kunde.

Kutter avgift

— Dette er jo nærmest en betaling for ingen ting. Det har vært med på å finansiere utbygging av NetComs og Network Norways mobilnett, men nå er tiden inne for å få ned prisen, sier Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet (PT).

Tilsynet vil redusere disse avgiftene kraftig. I 2013 skal Telenor, NetCom, Tele2, Network Norway, TDC og Ventelo alle redusere sine avgifter til 17 øre.

— Vi håper at dette skal gi vesentlig lavere ringepriser for forbrukerne. Men det er vanskelig å beregne noen nøyaktige tall, for selskapene vil jo gjerne prøve å opprettholde inntektene sine, og tar kanskje høyre priser på noe annet. De er ofte flinke til å tåkelegge prisene med uoversiktlige pakker, sier avdelingsdirektør i PT, Torstein Olsen.

Han regner med at mobilbrukerne i Norge til sammen vil spare flere hundre millioner kroner over litt tid.

— Det er lettere å beregne effekten for dem som ringer fra fasttelefon til mobiltelefon. Her regner vi med en besparelse på 500 millioner kroner årlig, sier Olsen.

Bygger nytt nett

Network Norway og Tele2 er godt i gang med utbygging av et tredje mobilnett i Norge. Olsen tror at også dette kan bidra til å drive samtaleprisene ned.

— Dette gir bedre grunnlag for konkurranse, og vi regner med det også kan bidra til å senke prisene ytterligere, sier han.

Det tredje mobilnettet skal stå ferdig rundt årssiftet 2012/2013 med en dekning på 75 prosent av befolkningen. Det vil støtte både GSM og 3G, og være klargjort for den nye superraske 4G-tekonologien.

— For tregt

For å finansiere utbyggingen av sitt nye mobilnettet kan disse to selskapene kreve en høyere termineringsavgift enn konkurrentene sine frem til 2013. Både Telenor og NetCom er glade for forslaget, men synes det kommer for sent.

— Når denne asymmetrien forsvinner blir våre overføringer til andre mobilselskaper borte. Det gjør at vi kan bruke mer penger på egne investeringer og at vi kan senke prisene, sier divisjonsdirektør Harald Krohg i Telenor.

Han synes nedtrappingstiden på tre år er altfor lang.

— Det er svært galt at våre kunder skal finansiere andre selskapers utbygging, sier Krohg.

Også i NetCom tror de på lavere samtalepriser.

— De to siste årene har ringeprisene falt med 30 prosent, og nå vil det bli enda billigere. Men det er de små selskapene som har drevet et ekstremt prispress, og det blir interessant å se hvordan markedet utvikler seg når disse selskapene mister en del av inntektene sine, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i NetCom.

- Kan gå dunken

Tom Guldberg, direktør for samfunnskontakt i Network Norway, tror på faste månedspriser i stedet for tellerskritt.

— Prisene vil sannsynligvis gå nedover. Jeg tror også at flere og flere vil gå over til fastpris og fri bruk av både tale og data på mobilen, sier han.

Guldberg er lite fornøyd med forslaget fra PT.

— Vi hopper ikke av glede, for å si det sånn. Inntektene våre blir nå dramatisk redusert.

Han er foreløpig usikker på konsekvensene for selskapet og for samtaleprisene.

— Vi har i dag utrolig tunge kostnader til nettleie hos Telenor. Selv når nettet vårt er bygget ut må vi fortsatt leie nett for å dekke hele landet.

I løpet av måneden vil PT komme med et nytt forslag til regulert nettleiepris.

— Nå er det PT som sitter med nøkkelen. Hvis nettleien fortsatt forblir høy kan vi gå dunken, sier Guldberg.

Finn abonnementet som er billigs for ditt bruk

Dyrere å surfe

Mobildatatrafikken har hatt en eksplosiv økning den siste tiden. PT frykter det kan bli dyrere å surfe med mobilen i fremtiden.

— De lave prisene vi nå har på mobil datatrafikk er trolig introduksjonspriser som skal lokke forbrukerne inn i nye vaner. Disse prisene er sannsynligvis for lave, og vil nok komme til å øke, sier Olsen.

Hos Telenor ser de ikke for seg noen prisøkning.

— Prisen på mobildata har sunket veldig mye de siste par årene. Det er vanskelig å spå noe om denne prisutviklingen, men jeg forventer at den vil holde seg omtrent som i dag. Men kundene bruker mer og mer data på mobilen slik at man vil oppleve å få mer igjen for pengene, sier Krohg

— Det er mye kostnader med utbygging til mobil datatrafikk. Så langt har det ikke vært mye penger å tjene her, og det er nok lenge til det blir noen gullgruve, sier Vederhus.

NetCom har foreløpig ingen planer om å øke prisene.

— Det er mange som betaler en fast sum for fri bruk av mobildata. Etter hvert som bruken øker blir det knapphet på kapasitet i nettet, og da må det bli dyrere med fri bruk, sier Vederhus.

IP-mobil

En annen faktor som kan gi lavere samtalepriser er internettelefoni (mobil IP eller Skype). Slik teknologi gjør det mulig å ringe fra mobilen via internett, og dermed unngå tellerskritt.

— Det er nesten forbausende at vi ikke har mer av dette allerede. Det vil vi helt sikkert se mer av i fremtiden, sier Olsen i PT.

Vederhus mener kvaliteten på disse tjenestene så langt har vært for dårlig.

— Dette vil helt klart komme. Kanskje vil det også være noe mobiloperatørene kan tilrettelegge og selge, sier han.

Klarer du å orientere deg i abonnementsjungelen? Skriv gjerne noen ord i feltet under!