• Gårsdagens partilederdebatt flyttet trolig få stemmer. Men kanskje flyttet Lars Sponheim (V) nok stemmer til å redde regjeringen.

KJELL ØSTERBØ

KRISTINE HOLMELID

Det mener retorikkekspert Jens E. Kjeldsen, som har vurdert partilederdebatten i NRK på oppdrag fra Bergens Tidende.

De erfarne debattantene kom alle godt fra den NRK-sendte debatten i går kveld. Kanskje blir Lars Sponheims innsats avgjørende, mener Kjeldsen.

— Ble ikke selvgod

Sponheim seiler i medvind på meningsmålingene om dagen, og det merkes på ham, mener retorikkeksperten. Mange ganger høstet han voldsom applaus fra publikum i Gamle Logen i Oslo, og kanskje snakket han Venstre godt over sperregrensen og regjeringen i fortsatt posisjon.

— Når han er god, er han veldig god og eksemplifiserer hva regjeringen har bruk for: energi, vilje og optimisme. Han ikke bare sier det, han utstråler det også.

— Grensen mot det selvgode er tynn, men han holder seg på rett side, mener retorikkeksperten.

Gårsdagens debatt på NRK var en av de siste sjansene for politikerne til å vise seg frem for velgerne før valgdagen. Ni partiledere og statsminister Kjell Magne Bondevik duellerte i to timer om blant annet utenriks- og økonomisk politikk, utdanning og miljø.

- Det samme om igjen

Kjeldsen har tidligere utropt Jens Stoltenberg som den beste debattanten.

— Som vanlig klarer han å være både morsom og seriøs, og er tydelig på hvilke saker som er viktige og mindre viktige for partiet. Stoltenberg har holdt koken, men jammen har han sagt de samme tingene mange ganger nå.

Tidligere i valgkampen ble det snakket om krisemøter i Høyre på grunn av Erna Solbergs debattinnsats. Kjeldsen mener hun er blitt bedre i løpet av valgkampen.

— Hun har god hukommelse og er konkret ved at hun refererer til konkrete hendelser, tall og de siste undersøkelsene fra SSB, sier Kjeldsen.

Har skjedd noe med Haga

Kjeldsen vurderte også den første partilederdebatten, på NHH 16. august, for BT. Åslaug Haga kom den gang dårligst ut, og ble karakterisert som «for aggressiv og sutrete». Men Haga har gjort noe i valgkampen.

— Åslaug Haga er veldig mye bedre nå. Hun er mer avslappet, snakker roligere og klarer å få ordet, holde det og så gi det fra seg igjen med troverdighet. Hun er bedre enn både Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen til å spille på hva de rødgrønne har til felles, mener Kjeldsen.

Kjell Magne Bondevik viste i gårsdagens debatt at han har vilje til å fortsette som statsminister, mener Kjeldsen.

— Han klarer å få frem hva regjeringen har oppnådd og viser at de har planer fremover. Han utstråler en mann som har vilje til å utrette mer.

— Kystpartiets Roy Waage og RVs Torstein Dahle forsvant litt blant de mer erfarne, mener Kjeldsen.