KRISTIN JANSEN

Kompanjongen hans ble dømt til fengsel i 11 år for å ha smuglet 400.000 rohypnoltabeletter.

Dommen som falt i Sarpsborg tingrett tidligere i sommer er enestående i Norge. Aldri før har politiet klart å avdekke en så storstilt smugling av rohypnol til Norge. Gjennom flere år har den 30 år gamle mannen, kompanjongen hans og en mengde medhjelpere systematisk svindlet til seg 18 biler i Norge. Deretter har de fått kjøretøyene fraktet til Litauen og byttet flere av dem mot rohypnol og valium som de smuglet over grensen.

Verd 550.000 kroner

Det var i september 2002 at Turservice AS i Loddefjord intetanende leide ut de seks Mercedes minibussene til et Oslofirma. Først senere på høsten kom mistanken om at bilene kunne være stjålet.

Sarpsborg tingrett slår fast at minibussene inngikk i en serie av illegal omsetning av kjøretøy fra Norge. Bilene, som er verd 550.000 kroner per stykk, har aldri kommet til rette igjen.

— Det er nærmest umulig å få ut slikeverdier fra disse landene. De har helt andre prinsipp for eierskap enn det vi har i Norge. Dersom en person har en bil og en nøkkel er det ingen som stiller spørsmål med hvordan han har fått tak i den, sier Svein-Arne Kausland i forsikringsselskapet Gjensidige Nor.

Økende problem

Han har blant annet vært i Litauen for å prøve å få tilbake de seks minibussene.

Organisert kriminalitet og smugling av biler til Øst-Europa er et økende problem, også for forsikringsbransjen.

— Det er blitt lettere å passere grensene nå enn tidligere. Vi hadde nylig en sak der en stjålet BMW ble oppdaget på grensen til Polen, sier Kausland.

Sarpsborg tingrett har i skjerpende retning lagt vekt på at den 30 år gamle mannen har deltatt i organisert vinningskriminalitet over landegrensene som er klart samfunnsskadelig.

Bergens Tidende omtalte saken i forbindelse med en større serie om internasjonal kriminalitet i fjor høst.