1. januar sluttet Eva Birkeland å røyke. Som belønning har hun kjøpt seg et blendende smil til en pris av 3500 kroner.

— Jeg viser masse tenner når jeg smiler. Jeg vil ha et smil å være stolt av, slår Eva Birkeland fast.

34-åringen forteller at hun alltid har vært misfornøyd med fargen på tennene. Te og røyk har ikke akkurat gjort dem bedre. At røyken nå er borte ble en gyllen anledning til å gjøre noe med saken.

— Du kan godt kalle det en belønning for at jeg har sluttet. Det er jo også ganske dyrt. Slik sett blir det en ekstra motivasjon for å la sigarettene ligge.

Skinner fulle av gelé

Eva er klar for første del av behandlingen ved Sentrum tannhelseklinikk. Tannpleier Monica Våge Ulstein ser over tennene hennes for å sjekke om hun har hull eller av andre grunner ikke bør bleke.

Evas tanngard er hullfri, men en krone vil ikke påvirkes av behandlingen, og noen småfyllinger i fronten bør skiftes for å få full effekt.

Deretter tar Monica avtrykk av Evas tenner. Dette brukes for å lage plastskinnene som skal festes på tennene før Eva selv fyller i den behandlende geleen ved hjelp av sprøyter. Skinnene kan brukes om igjen dersom hun føler behov for ny behandling etter to-tre år. Mange gjør det, men Monica kan fortelle om tilfeller der behandlingen viste seg å ha effekt etter syv år.

Nei til kaffe, te og rødvin

Den behandlende geleen inneholder 15 prosent karbamidperoksid, et stoff som åpner tennenes porer, trekker ut misfarging og bleker. Geleen må sitte på tennene minst to timer hver dag over en periode på fem til ti dager. Det går fint an å foreta behandlingen mens man sover.

Mot slutten av behandlingen og 14 dager etterpå er tennene mer mottakelige for sterke fargestoffer, forklarer Monica og anbefaler begrenset inntak av kaffe, te og rødvin.

Det skal gå greit, mener Eva.

— Jeg drikker ikke kaffe, og blir bare fyllesjuk av rødvin. Det blir verre å måtte avstå fra Pepsi Max, ler hun.

Økt fokus på utseendet

Monica Våge Ulstein understreker at tannhelseklinikken primært driver forebyggende og behandlende arbeid. Men de siste par årene har klinikken merket en veldig økning i etterspørselen etter kosmetisk behandling, som bleking og innsetting av tannsmykker.

— Hva er årsaken?

— Jeg tror at et program som «Ekstrem forvandling» inspirerer folk til å fikse på utseendet. De ser jo hvordan resultatet kan bli. Generelt bruker jo også folk mer penger på seg selv nå enn de gjorde før.

Eva kunne ikke tenke seg en diamant i fortannen.

— Det er flott, men passer bedre på yngre jenter, syns jeg.

— Når du først er i gang med å pusse på fasaden, er det andre og mer omfattende ting du kunne tenke deg å gjøre?

— Øyelokkene mine er tunge, så de kunne jeg tenkt meg å gjøre noe med. Men om jeg faktisk gjør det, er en helt annen sak.

— Hva tror du er årsaken til at vi i dag bruker stadig mer tid og penger på alskens fasadepuss?

— Mediene. Helt klart. Vi påvirkes av medienes bilde av hvordan idealkvinnen og -mannen skal se ut.

ETTER: Say cheese! Etter fem dagers behandling har Eva Birkeland fått det smilet hun ønsket seg.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ
FØR: Et godt smil skal bli enda bedre. Eva Birkeland der klar for behandling.<p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN
UNDERVEIS: Tannpleier Monica Våge Ulstein tar avstøpning av Eva Birkelands tenner. Den brukes for å lage en spesialtilpasset skinne Eva skal bruke under hjemmebehandlingen.<p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN