En mann fra Sunnfjord innrømmer at det var han som satte falske bjørnespor Gaular.

– Jeg smidde bjørnefoten i høst i en periode jeg ikke hadde så mye å gjøre. Da jeg hørte bjørnen var kommet over breen til Jostedalen gikk jeg ut og laget noen spor, rev opp en gran med roten og raspet opp noen trestammer, forteller mannen som ikke vil stå frem med navn.

Han sier det slett ikke var meningen å skremme noen, han ville bare ha det litt gøy.

– Jeg ante ikke at noen skulle bli redd.

Gamle spor

Sporene satte han for 14 dager siden, godt synlige i terrenget på et sted der det normalt går folk på tur. Men det skulle gå noen dager før sporene ble oppdaget av Vibeke Madsgård Kårstad og Helen Farsund.

– Timingen var ganske perfekt, siden disse sporene ble oppdaget samtidig som bjørnejakten tok til, sier mannen med en liten latter.

De to kvinnen hadde mistanke om hvem som sto bak de falske sporene, etter at de gikk på dem onsdag kveld. De ba mannen melde seg innen klokken 1400 i går.

– Da han ble presset, innrømmet vedkommende å ha laget de falske sporene, sier de to til Firda.

Les også: Meldte seg selv

Jaktlaget trodde det var ekte

Til å begynne med trodde jaktlaget, som lette etter bjørnen at sporene var ekte. Først torsdag morgen oppdaget fellingsleder Finn Olav Myhren at han var blitt lurt. — En smakløs og dårlig spøk, sa han til bt.no.

Fellingslederen sier dette om den store bamsebløffen:

– Jeg håper observatører fortsetter å ringe inn, ingen skal bli ledd av dersom tipset er feil. Det er utrolig viktig for oss å få tips. Men jeg håper vi slipper at noen bevisst prøver å lure oss igjen.

Fikk sjokk

Mannen sier han fikk sjokk da han oppdaget den store medieinteressen de falske bjørnesporene utløste.

– Jeg hadde ikke tenkt at dette skulle bli noe mer enn litt erting i bygden. Men plutselig var det på alle nettsidene da de to damene fant sporene.

– Praten går i bygden, folk flest ler av det og synes det er en flott spøk. Damene i nabolaget er litt sure, men det går vel over.

På vandring

– Men du har jo lurt et jaktlag på ville veier?

– I går da dette først ble omtalt var denne eksperten veldig bastant på at det var en bjørn. Han fremhevet seg selv som ekspert. Akkurat han synes jeg ikke så synd i. Han var rette person å lure, sier Gaularmannen.

Han tror ikke det ender med noen reaksjon fra politiets side.

– Det er ikke forbudt å sette spor etter seg, sier mannen.

Da BT ba om bilde av bjørnelabben, var han ikke helt sikker på hvor den befant seg.

– Den er på vandring i bygden, men det skal nok la seg gjøre å finne den.

Lensmannen i Gaular, Svein Rød, sier til BT at det ikke foreligger noen anmeldelse. Han tror ikke sporene vil få noen konsekvenser, men vil kunne svare sikkert på dette i morgen.

– Jeg må drøfte med politijuristen om allmenne hensyn tilsier at vi skal følge dette opp, sier Rød.

Innstilt bjørnejakten

Jaktlaget i Gaular har innstilt bjørnejakten i påvente av ferske spor.

– Vi venter på ferske spor, men er operativ fra først minutt dersom vi får en melding som er troverdig, sier jaktleder Finn Olav Myhren.

Han forteller at jaktlaget har utvekslet erfaringer med fellingslaget i Luster, og at de nå har endret organisering.

Jaktlederen innrømmer at de ikke har anelse om hvor bjørnen kan befinne seg.

– Vi har for så vidt ingen anelse om hvor den kan være. For to år siden var det en bjørn som var her på samme tid. Følger den samme mønster er den nok lenger øst. Men det er heller ikke sikkert at det er den samme bjørnen, sier Myhren.

Jaktlaget har sikret seg avføring fra bamsen, som det nå skal lages DNA-profil av. Profilen skal sjekkes opp mot en bjørn som overnattet i Skjåk for to år siden.

Hva synes du om påfunnet? Delta i diskusjonen.

TRELABB: En mann i Gaular smidde denne bjørnelabben i fjor høst. Han fikk sjokk da han oppdaget medieinteressen de falske bjørnesporene utløste.
FALSKE SPOR: Slik ser den gjennomførte sporfleipen ut. Sunnfjordingen smidde en bjørnefot, som han senere laget spor med.
Helene Farsund