Dette bekreftes av en rekke kilder i somaliske og etiopiske miljøer, av politiet og eksperter som jobber mot omskjæring, skriver Dagsavisen.

Ifølge politioverbetjent Finn Abrahamsen ved voldsavsnittet i Oslo er det etter konkrete tips satt i verk etterforskning i to slike saker de siste årene.

– Men det er veldig vanskelig å etterforske. Personene som har vært her på visum har vært ute av landet igjen uten at vi har klart å bevise forholdene, sier Abrahamsen.

Omreisende omskjærere er de to siste årene avslørt i Danmark og Frankrike. Gerd Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) er ikke i tvil om at de også har vært innom Norge.

– Vi får tips, men ikke beviser. Deler av det somaliske miljøet framstår som mer lukket og med strengere selvjustis nå enn for noen år siden, sier Fleischer til Dagsavisen.

De fleste foreldre som vil omskjære døtrene sine, velger likevel å sende dem ut av landet.

Kjønnslemlestelsen skjer blant annet ved private klinikker i Frankrike, England og Nederland, eller i Dubai og andre land i Midtøsten. Norsk politi kan gjøre lite for å stanse dette.

– Helsesøstre, lærere eller andre nær barnet varsler ikke. Politiet kan ikke beordre undersøkelse av jentebarnas underliv på eget initiativ, sier Abrahamsen.