Petter Haraldsen var på vei til Danmark på arbeidstur med Bergens Unge Høyre, da han ble vitne til en redningsaksjon i bølgene utenfor Haugesund.

— Vi fikk melding på høyttaleren om at en liten motorbåt hadde havarert. Jeg tok med kamera ut på dekk, hvor jeg så en båt som ble slått opp mot fjellsidene. Havet strømmet inn og det var store dønninger, forteller Haraldsen.

Han så også en flekk lenger ute i havet, som viste seg å være en gummibåt. Mannen som var alene om bord i båten hadde valgt å forlate fritidsbåten til fordel for gummibåten.

— Gummibåten rodde på de store bølgene, sier Haraldsen.

Samtidig drev fritidsbåten inn mot fjæresteinene.

Hjulpet av flere båter

Danskebåten stoppet opp for å hjelpe havaristen.

— Folk løp rundt her og sjøsatte redningsbåten så raskt de kunne, sier Haraldsen.

Både danskebåten «Bergensfjord», redningsskøyten «Bergenkrets» og losskøyte 109 bidro i redningsaksjonen.

Mannen i småbåten meldte fra om den farlige situasjonen klokken 14.50, via mobiltelefon. En halvtime senere var han reddet, da losskøyten lyktes med å plukke mannen opp fra gummibåten.

Det kunne lett ha gått mye verre med ham, ifølge Hovedredningssentralen på Sola.

— Når du driver i en liten båt mot fjæren, har du tiden mot deg, sier redningsleder Cecilie Øversveen.

Kuling og høye bølger

Det blåste sørvestlig kuling på Sletta, og båten var svært nær land da den mistet motorkraften. Mannen om bord visste ikke nøyaktig hvor han var, noe som gjorde redningsaksjonen vanskelig. Et redningshelikopter ble sendt ut for å lete, men kunne vende tilbake da havaristen ble oppdaget av andre båter.

Båten hans er en Draco på 25 fot. Redningsskøyten «Bergenkrets» fikk kontroll over båten, og slepte den med seg til land.

— Båtføreren hadde kastet ut ankeret, men det hadde ikke tatt lang tid før det hadde slitt av. Da hadde båten blitt kastet på land, sier skipper Stig Skarshaug.

Båtføreren skal ha kommet fra havariet uten fysiske skader.

bt.no vil gjerne snakke med mannen fra småbåten. Kan du hjelpe oss? Ta kontakt!

Kommentarer? Bruk gjerne feltet under!