Dagens «kongepar» på Skinnarbøl, Pernille og Westye Egeberg, er høyst imøtekommende. Bergens Tidende blir invitert på kaffe og nybakte boller ved langbordet i det romslige og moderne innredete kjøkkenet Den gamle gruen og murhetten er bevart i spiseavdelingen.

Pernille Egeberg minner om at vårt bysbarn, statsminister Chr. Michelsen ledet forhandlingene i Karlstad. De pågikk til september etter at Norge vedtok unionsoppløsning 7. juni 1905.

— Og Dronning Sophie var en sann Norgesvenn. Sophies Minde er ett eksempel. Det sies også at dronningen bidro sterkt til at Norge fikk bedre betingelser ved unionsoppløsningen enn man ellers kunne ha oppnådd. Hun hatet selskapelighet og var dypt religiøs, forteller Westye Egeberg.

Nasjonal kulturskatt

— Dette er en nasjonal kulturskatt som vi ønsker å forvalte på best mulig måte. Alt vi tjener går til drift og vedlikehold her, så vi lever ikke noe luksusliv. Vi har en 20 år gammel bil. Vi hadde heller ikke orket hvis ikke barna hadde vært interessert, sier Pernille og Westye Egeberg, som har tre sønner. Den eldste er Ferdinand på 31. Han skal overta eiendommen om fire år.

Skinnarbøl er en prakteiendom på 25.000 mål skog og rundt 700 mål jord hvor det dyrkes korn og poteter. En egen gårdsbestyrer tar seg av jordbruket. Gården har også eget kraftverk og et titall andre bygninger. Parken foran det storslåtte herskapshuset er på 10 mål.

— Dette skal være et hjem og ikke et museum. forteller Westye Egeberg, som selv har heltidsjobb som skogsbestyrer i Borregaard Skoger og styreverv i næringslivet.

Pernille Egeberg roses av sin ektemann for å være en dyktig husfrue. I drivhuset dyrker hun hundrevis blomster, pluss tomater og asparges. Dessuten er hun Høyres førstedame i Kongsvinger kommunestyre Hun har tenkt seg på Stortinget neste år hvis Høyre gjør et godt valg i det røde fylke.

Som på Slottet

Skinnarbøl har 20 - 30 rom som fordeler seg utover på ca. 1000 kvadratmeter. Ingen grunn til å misunne eierne verken vindusvask eller gulvskuring. Festsalen på 110 kvadratmeter er møblert i rokokkostil. Gulvet her er rengjort for flere lag gammel linoleum og fremstår i hvitskurt gran av hele planker.

Taket er i samme stil som taket i den store festsalen på Slottet. Over sofaen henger et familieportrett fra 1700-tallet.

Spisestuen er ikke overdådig stor, og er møblert med mørkbeisete eikemøbler i nybarokkstil med datering fra 1700-tallet. En hel vegg er dekket av fransk tapisseri - et vevet teppe - innkjøpt av Westye Egebergs bestefar i Paris.

Midt på bordet hvor det kan dekkes til 22 personer, står et såkalt bordplateau med oppsats, stemplet David-Andersen. Det er et av arvestykkene til Pernille Egeberg, som er født With og oppvokst i Oslo.

Dronning Sophie nøt å sitte når hun gjestet Skinnarbøl. Hoffet hennes kom uker i forveien med møbler, bilder, malerier, tepper, hunder og 11 hester. Kong Oscar II var sjeldnere å se. Han hadde større interesse av andre kvinner enn sin gemalinne.

I perioder var det overdådig selskapelighet på Skinnarbøl. Alle som betydde noe ble invitert, og det var godseiere, offiserer, kunstnere og andre prominente gjester som fikk nyte vertens rause gjestfrihet. Ole Bull, Bjørnstjerne Bjørnson og Jonas Lie var blant kunstnerne som kom til kongsgården ved Vingersjøen.

YNDLINGSPLASSEN: Bak disse søylene hadde den svensk-norske dronning Sophie sin yndlingsplass på varme sommerdager for hundre år siden. Her satt hun med sine bøker, sine broderier og kunne se utover åkrene og Vingersjøen.

HÅVARD BJELLAND (foto)

GOD PLASS: I spisestuen på Grenseslottet kan det normalt dekkes til 22 personer. Møblene i mørk eik er fra 1700-tallet, senbarokk og trolig fra Holland. Veggtapetet er fransk, og bordoppsatsen er i sølv, stemplet David-Andersen.

HÅVARD BJELLAND (foto)

BESLEKTET: Den rikt dekorerte himlingen i hagestuen er fra siste halvdel av 1800-tallet. I den store salen derimot er taket stilmessig beslektet med himlingen i den store festsalen på Slottet i Oslo.

HÅVARD BJELLAND (foto)

HJEMKJØPT: Hagestuen ligger midt i hovedbygningen og er enkelt innredet med gamle stilmøbler. Himlingen er rikt dekorert med malerier, som var typisk i siste del av 1800-tallet.

HÅVARD BJELLAND (foto)

SOMMERRESIDENS: Grenseslottet Skinnarbøl var i mange år før unionsoppløsningen i 1905 sommerresidens for svensk-norske dronning Sophie. Kong Oscar II var for det meste opptatt på annet hold. Den langstrakte rosa empirebygningen ble bygget av stampejord og fullført omkring 1850. HÅVARD BJELLAND (foto)