— Den store optimisme har ikke vært til stede, men vi får se hva møtet i dag bringer, sa en sentral kilde i KrF til bt.no før partiene satte seg sammen.

— Enten bruker vi et døgn til på å se om det er vilje til å bli enige, eller så velger vi å bryte i ettermiddag fordi Høyre har vist så liten vilje til å bli enig, la han til.

Hver for seg

Ingenting var avklart da partiene litt over klokken 19 avbrøt sonderingene for å gå i separate møter.

KrFs stortingsgruppe var innkalt for å bli orientert om sonderingene og gi sin vurdering av situasjonen. Statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik ville ikke si om han hadde noen anbefalinger til stortingsgruppen.

— Det vil jeg ikke gi noen kommentarer til nå, sa han på vei inn i gruppemøtet, men bekreftet at det ikke forelå noen avklaring før møtet.

Venstre skulle avholde sentralstyremøte mens Høyres sonderingsdelegasjon forskanset seg på et møterom i påvente av de andre partienes møter. Verken Jan Petersen eller Lars Sponheim ville gi noen kommentarer.

Statsministerkamp

Dragkampen mellom partiene står både om hvem, Kjell Magne Bondevik eller Jan Petersen, som skal bli statsminister og om hvilke politiske prioriteringer som skal legges til grunn for en ny ikke-sosialistisk regjering. Både KrF og Høyre gjør krav på statsministerposten.

Hvilket av partiene som går av med seieren vil også ha betydning for den politiske plattformen som skal utformes, vinneren i statsministerspørsmålet vil måtte betale en pris i form av politiske innrømmelser.

Partiene begynner å få dårlig tid, i tillegg til regjeringsspørsmålet er det mye annet som skal være klart innen kong Harald åpner Stortinget 10. oktober. Om sonderingene går over i formelle regjeringsforhandlinger, må disse langt på vei være ferdige innen den tid.