Sandberg fikk 1,1 millioner kroner i gave fra Liland som takk for sin innsats i avsløringen av justismordet mot den dobbeltdrapsdømte mannen.

Privatetterforskeren bidro til at Per Liland i 1994 ble frikjent for et dobbeltdrap i Fredrikstad i 1970, som han først ble dømt til fengsel for. Skattedirektoratet har fastholdt at han må betale skatt av gaven. Mandag ga finansminister Per-Kristian Foss beskjed om at kravet skulle frafalles.

–Denne saken er så spesiell. Det dreier seg om et justismord, og det dreier seg om ettergivelse av skatt i en så spesiell sak at vi synes alle rimelighetsgrunner taler for ettergivelse, sier Foss til TV 2.

Sandberg er svært lykkelig over avgjørelsen. Han mener skattesaken har vært verre enn selve Liland-saken.

— Dette har vært mer krevende. Det har vært nødvendig å ha solide porsjoner med is i magen. Nå har jeg heldigvis en stor mage til å bære det, men det har vært steintøft, sier han.

Ifølge Sandbergs advokat, John Christian Elden, er dette første gang at en finansminister overprøver Skattedirektoratet i en enkeltsak.

— Det er positivt at finansministeren bruker politisk skjønn og setter skattebyråkratenes firkantede regeltolkning til side, sier Elden til NTB.

(NTB)