Ruth Rabbe studerer diamantblomsten på stortåen mens negledesigner Cecilie Hauge Ågotnes legger blad for blad på plass med stødig hånd. Ruth kvalifiserer til skogal — både når det gjelder entusiasme for velformete undersåttsdekor, kunnskap om deres merker og moteriktighet, og ikke minst når det gjelder antall sko i skapet. Sikkert femti, kanskje seksti par. En lidenskapelig elsker er ikke nøye med kvantiteten. Det eneste hun vet er at de gjemmer seg overalt i leiligheten. Hos Mica feirer Ruth våren og tærenes snarlige gjenkomst i åpne sandaler. Et halvt år i tette støvletter gjør både tær og eierinne yr av glede.

— Fra en middelmådig norsk fot til en kontinental fot. Det første jeg skal gjøre på jobb i morgen er å ta av meg skoene og vifte med tærne, ler Ruth.

Vi tviler ikke et øyeblikk på at det er nettopp det som kommer til å skje i morgen tidlig på kontoret til DnB NOR. Finansrådgiveren går stadig vekk catwalk for kollegaene i gangen mellom glassdørene.

— Hverdagslivet er min catwalk. Jeg ser ingen grunn til å vente med å bruke de fine tingene mine.

Shoppingassistent

Ruth er velsignet med en loftsleilighet full av sko og en mann som både er finansbyråd, medeier i klesbutikk og trofast shoppingassistent. Det er ikke alle forunt å ha en Henning Warloe som henger over prøverommet med nye plagg han synes du burde prøve.

— Han synes av prinsipp at det er unødvendig å ha så mange sko som jeg har, men siden det er jeg som betaler, bekymrer han seg mest for plassen, forteller Ruth om de hjemlige skogleder.

Når de to er ute sammen for å representere, prøver Ruth å bruke de fineste og nyeste skoene hun har. Hun ser ingen grunn til å være ordinær.

— Jeg har foreslått at han burde betale litt. Festspillene tar knekken på budsjettet mitt, betror hun idet det nærmer seg sesongen for tettpakkete kulturelle begivenheter igjen.

Ruth har forelsket seg. Denne gangen i et par rosa, høye hæler med brosje over tærne. Sammen med de nye diamantblomstene på tærne skriker de sommer.

De likner litt på Jimmy Choo-sko. Sånne som Carrie i «Sex og singelliv» elsker.

Ruth elsker også og vrir leggen beundrende mot speilet.

— Men jeg har jo fire par i samme stilen hjemme.

Kilehæl og slanger

Allerede før vi legger ut på shoppingrunden, vet Ruth hva hun vil ha og hvor hun vil gå. Denne sommeren har hun følgende must på shoppinglisten: Stødig og stilig kilehæl for den som føler seg utrygg på høye hæler, etnisk inspirerte fotformsko og dansesko, som får alle piker til å føle seg som en ballerina. Andre stikkord er dill, pynt, glitter og stas. Gjerne en sommerfugl eller en knallgrønn diamantslange mellom tærne.

Og så skal det være superfeminint, selvfølgelig.

Mellom høye hæler og duse farger øser skodronningen av sitt kunnskapskammer. For eksempel at du aldri aldri må kjøpe for små sko, at du alltid må gå ned i høyden på lange shoppingturer og at tærne fortjener åpne skotupper om sommeren.

— Hvis du skal gå med høye hæler, MÅ du kunne gå på dem. Ellers blir alt ødelagt. Du må øve deg hjemme. Det har jeg gjort selv. Hvis ikke du kan gå på dem, får du heller gå med lave sko, forklarer hun bestemt før hun avsanner følgende myte en gang for alle:

— Ingen skal fortelle meg at det finnes ett par sko som passer til alt. Noen kjøper seg ett par sko, som de sliter helt ut til flikken står i bakken. E' det sexy kanskje?

Ruth elsker igjen. Denne gangen et par åpne sandaler med en slange som kryper over vristen.

— Disse ser folk! Men jeg er litt usikker på komforten her...

Hvis du elsker høyt nok, er gnagsår ingen hindring.

<b>SEX IN THE CITY:</b> - Disse skoene minner om Jimmy Choo-sko (favoritten til Carrie i «Sex og singelliv» red anm.) Så lenge vi ikke får kjøpt dem her i Bergen, må vi gå på Enzo og kjøpe disse i stedet. <p/>Enzo Kløverhuset. <p/>
<b>SKODRONNING:</b> En ekte skoelsker, som Ruth Rabbe, går med høye hæler. Selv på brostein og aller helst i dårlig vær. Her er hennes sommerfavoritter. ALLE FOTO: VEGAR VALDE
<b>50-TALLSRUSTIKK:</b> - Her har du ekte 50-tallslook. Her kombineres den elegante etterkrigstiden med rått lær. <p/> Friis Company Telegrafen<p/>
<b>PRAKTISK ROMANTIKK:</b> - Av og til orker du ikke gå med høye hæler. Men selv om du må være fornuftig skodd, kan du likevel være pyntet. <p/> Friis Company Telegrafen<p/>
<b>BALLERINADRØM:</b> - Denne danseskoen har skimmer og glamour. Den virkeliggjør alle jenters drøm om å være en ballerina. Dessuten er dansesko ofte veldig gode å gå med.<p/> dna Kløverhuset<p/>
<b>ØYENSTIKKER:</b> - Kilehælen gjør denne skoen stødig og behagelig å gå med. Dette er skoen for enhver som har problemer med høye hæler. Vi er ferdig med sommerfuglen og har gått videre til øyestikkeren. Grønnfargen er nydelig til brune føtter. <p/>dna Kløverhuset<p/>