Situasjonen er den samme på flyplasser verden rundt; Blytunge sekker, bagger og kofferter slepes rundt i innsjekkingslokalene. Barna skriker. Køene er lange. Koffertene må pakkes om. Du får beskjed om at bagasjen er for tung og må betale ekstra. Glidelåsen i bagen ryker og innholdet havner på gulvet.

Vel framme på reisemålet er trengselen stor rundt bagasjebåndet. Som regel kommer bagen etter en stund. Men ikke alltid. Når du endelig kommer deg fram til hotellet etter en lang og slitsom tur med en stappfull t-bane er det bare å besvime i sengen av utmattelse.

Planlegging, planlegging, planlegging

Er alle de ekstra klærne og dippeduttene du drar med deg på ferien verd alt strevet? Nei, mener Doug Dyment, mannen som har gjort nettstedet onebag.com til sitt livsverk. Dyment er overbevist om a det er fullt mulig å reise verden rundt på ubestemt tid med alt du trenger i en liten koffert eller bag som kan tas inn på flyet. Nøkkelen er planlegging, planlegging og planlegging.

En ultralett bagasje har mange fordeler. Se bare her:

  • Sikkerhet: Med en enkelt bagasje som du tar med deg inn på flyet er det mye mindre sjanse for at tingene dine forsvinner eller blir ødelagt
  • Økonomi: Du slipper å betale for innsjekking. Det blir lettere å reise kollektivt fordi du har mindre å drasse på. Med superlett koffert er det også en mulighet å gå.
  • Fleksibilitet: Mindre saker og ting på reisen gjør det mye lettere å komme seg rundt omkring. Du slipper å dra så tidlig til flyplassen og kan lett hive deg rundt for å rekke ferger, busser og tog.
  • Mindre stress: Lett bagasje gir mer ro før, under og etter ferien. Pakkingen tar kortere tid. Du vet hva som er hvor i kofferten og slipper å lete for å finne det du trenger. Du slipper å bruke energi på å slepe rundt med tunge vesker.
  • Klima: Mindre bagasje per person på flyene gir mindre utslipp. Det går mindre energi til transport i biler og busser på stedet. Kanskje nøyer du deg også med litt mindre shopping når du ser hvor greit det er å ha en lett bagasje?

Ifølge Dyment, som startet onebag.com etter å ha vært svært mye på reisefot selv, pakker de fleste av oss altfor mye når vi skal på ferie, særlig klær og sko. Med enkle grep og erfaringer underveis er den lille kofferten oppnåelig for de fleste.

Det viktigste rådet er å begynne å skrive pakkelister over det du skal ha med på hver enkelt tur. Når turen er over stryker du over de tingene du ikke brukte, og fører til det som var vesentlige mangler. På den måten blir pakkelisten etterhvert komplett og tilpasset den enkeltes behov.

Pakklistene på onebag.com er et utgangspunkt og må tilpasses den enkelte. Det forskjell på hva menn og kvinner trenger, og det er forskjell på en tre måneders loffetur i Afrika, og en businessreise til London. Proffene lager ulike lister over ulike reisekategorier.

Tre truser er nok!

At klærne kan rengjøres underveis er det mange som glemmer. Med litt vaskepulver i bagasjen mener Dyment at man kan komme langt med tre underbukser og tre sokker. Ellers er det viktig å pakke klær som kan brukes i flere sammenhenger, og i kombinasjon med hverandre. Liker du spraglete skjørt i mange farger bør du satse på ensfargete overdeler og gensere.

Å velge klær som tørker fort, og ikke blir krøllete underveis er også en stor fordel på lengre reiser. Vil du være skikkelig proff skaffer du deg etterhvert en egen liten reisegarderode som består av klær som er perfekte å reise med.

Når det gjelder sko hevder Dyment at det aldri er nødvendig å ha med seg mer enn tre par; Sandaler, gå/joggesko og pensko. Også her gjelder regelen om å velge nøytralt. Knallrosa strandsko er kanskje ikke det mest anvendelige i lengden?

Selve pakkemetoden er nesten like viktig som hva du legger i kofferten eller sekken. Bretting av skjorter er nærmest en dødssynd i Dyments univers. I steden for å legge sammen ett og ett plagg, pakkes alle klærne sammen (uten kanter) til en ball etter en egen metode.

Hva tar du med deg på ferie? Del dine beste pakklister her!