For noen kjønnsykdommer er det opplysningsplikt. For eksempel Chlamydia.

– Han der vil jeg ikke snakke med

– Det er noen som sier: ”Han der vil jeg i hvert fall ikke snakke med. Jeg har ikke snakket med han på et halvt år.” I slike tilfeller tar vi kontakt med den aktuelle, for å få han til å teste seg, sier Thune.

– Mange har ekstrapartner

Når folk selv opplyser om tallet på sex-partnere, ser vi virkeligheten. Likevel må vi trekke fra noen hos menn, og legge til noen hos kvinner.

Unge norske kvinner og menn oppfører ganske likt med omsyn til antall sexpartnere. Og ganske mange har flere partnere samtidig, det vi kaller ekstrapartnere.

– Unge er ikke flaue

– Er folk redd for å teste seg for seksuelt overførbare sykdommer?

– De fleste unge er ikke flau i det hele tatt, og føler ikke dette er noe pinlig. Og det bra. Folk oppe i førtiårene kan nok være noe mer reservert.

Feriesex med farlige følger Trenger ikke avtale

På Haukeland er det åpen poliklinikk fra klokken 08.00 til klokken 13.00 alle hverdager. Der kan du møte opp for å teste deg.

– Du trenger ikke noen avtale. Vi har et kølappsystem, og folk blir ropt opp uten at vi bruker navn. Folk trenger heller ikke være redd for at eventuelle positive tester blir liggende på sykehusjournalen deres. Journalene våre er skjult for resten av sykehuset, beroliger seksjonsoverlege Thune.

Du kan også teste deg hos fastlege eller på helsestasjon for ungdom.

Mest utbredt, minst kjent