Det enkleste er ofte det beste og mest effektive. Spesielt når ting skjer hurtig og man må tenke fort. Men skal man greie det enkle, må man trene på forhånd, forteller kursleder og prøvekanin Erik Løvstad.

Her er noen eksempler på de mange teknikkene Løvstadskolen lærer sjåfører og andre personer som kan havne i farlige situasjoner.

Se etter aggresjons— og voldssignaler

Når pupillen endres, pusten går raskere og nevene knyter seg er det tegn på at en potensielt voldelig situasjon kan være under oppbygning.

Unngå negative instruksjoner

Istedenfor å si hva de ikke må gjøre, finn alternativ for hva de kan gjøre. For eksempel: - Hva kan jeg hjelpe deg med?

Ikke tape ansikt Unngå at «motstanderen» taper ansikt; styrk heller hans selvfølelse. For eksempel: - Jeg tror nok du ville klart å ta meg, men jeg tror du klarer å løse dette på en annen måte. Sammen kan vi .... Paradoksale utsagn Når noen knytter neven mot deg, ta løst rundt den og hils: - Takk for sist. Eller: - Jeg skjønner du er sint, hva kan jeg hjelpe deg med.

Paradoksale fysiske teknikker Hvis noen kommer tett på deg og trolig vil slå, kan det i noen tilfeller være smart å gå helt innpå dem. Da er det vanskeligere for dem å slå.

Komme deg ut av grep Presser noen deg mot veggen enten med hendene i brystet eller rundt halsen, så vend hele kroppen ut mot siden ved hjelp av hoften. Selv en sterk motstander vil miste taket. Motstå innskytelsen å sette et kne eller en fot i skrittet. Konsekvensene er uoversiktlige.